Exercitiile 2 , 3 , 4 si 5 .
va rog
multumesc
Răspunsuri la întrebare
2.
Ultimul paragraf al textului consta intr-o paralela dintre generatiile vechi, respectiv generatia autoarei Aurora Liiceanu, si generatiile noi. Din aceasta, reiese interesul crescut al generatiilor vechi pentru citit "generatia mea citea noaptea cu veioza sub patura", pe cand adolescentii din prezent "pare ca nu prea mai citesc", acestia petrecandu-si noptile in fata ecranelor computerelor.
3.
Asa cum rezulta din prima fraza a textului, lectura ne aduce mai multe tipuri de carti: carti pe care le citim o singura data, carti pe care doar le rasfoim, intrucat nu ne starnesc destul interesul, si acele carti la care ne reintoarcem din timp in timp, si care la care descoperim de fiecare data sensuri noi.
4.
Lipsa tentatiilor "de astazi", asa cum reiese din textul dat, a jucat un rol important in diferentierea dintre tineri, cei care aveau interesul comun pentru carti fiind prieteni, iar preocuparea pentru citit fiind recunoscuta drept o importanta calitate.
5.
Autoarea, prin secventa data, evidentiaza importanta si atentia acordata culturii in acea vreme, cititul fiind considerat o calitate, un simbol al culturii si a intelectualitatii. Aceasta priveste cultura ca o valoare de o deosebita insemnatate in societate, o sursa importanta de cultura reprezentand-o cartile: "cititul, cultura, erau o calitate recunoscuta."