Matematică, întrebare adresată de cosmaandra2000, 8 ani în urmă

Exercitiu functii, bac sub1.
Nu le vreau rezolvate, pentru ca stiu cum, vreau doar o explicatie. Deci la fiecare dintre ele imi cere sa il aflu pe m, doar ca si minimul si maximul in aceste 2 ex se rezolva cu aceeasi formula, cea cu delta. Stiu ca are legatura cu a-ul care trebuie sa fie pozitiv. Dar de ce nu se rezolva astea si cu -b/2a ? Doar daca imi da a-ul negativ fac cu cea de-a doua sau aia nu se foloseste pentru astfel de exercitii ? ​

Anexe:

102533: Pai exact cu -b/2a se rezolva (asa se afla x-ul) , iar y se poate afla inlocuind x-ul aflat in f(x) sau cu -delta/4a .
CinevaFaraNume: f(-b/2a)= -delta/4a
baiatul122001: Deci , cand a>0 , functia admite un minim , deci minimul functiei este dat de expresie -delta/4a , iar punctul de minim este dat de expresia -b/2a , si analog pentru a<0
halogenhalogen: Minimul si maximul se refera la valoarea lui f(x). Nu conteaza ca acel minim sau maxim e atins pentru x=-b/2a. Se da minimul sau maximul deci avem doar formula lui f(x) minim sau maxim = -delta/4a. f are un minim daca a>0 si un maxim daca a<0 si folosim lucrul asta pentru a alege valoarea lui m daca avem 2 variante posibile. Nu avem ce face cu -b/2a deoarece nu ni se da.
alinftw: De obicei, în probleme, există două tipuri de cerințe, și anume: PUNCT de minim/maxim și VALOARE minimă/maximă. Când vine vorba de punct, vom folosi -b/2a iar când vine vorba de valoare, -delta/4a.
cosmaandra2000: da, am uitat sa zic. E vorba de valori, nu puncte.
cosmaandra2000: ok. deci mereu formula aia. Ma gandeam ca trebuia si aia cu b folosita undeva pentru ca inlocuiam, o o egalam cu ce imi dadea, ca si la cea cu delta.
cosmaandra2000: Multumesc
baiatul122001: Bafta miercuri!:)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de halogenhalogen
3

Răspuns:

De valoarea lui -b/2a nu se spune nimic, deci nu folosim -b/2a. In schimb, daca ni se da maximul sau minimul, folosim -delta/4a plus conditia de minim a>0 sau conditia de maxim a<0 dupa caz.

Explicație pas cu pas:

Anexe:

cosmaandra2000: Mulțumesc, am inteles
cosmaandra2000: la final este -16/9, dar mai putin conteaza
halogenhalogen: cu placere
halogenhalogen: corect, asa e
Alte întrebări interesante