Exercițiul 11 va rog
Răspunsuri la întrebare
Răspuns pe înțelesul tuturor:
a) √A=√625=25, (A).
b) √B=√100=10, (A).
c) √C=√(n-1)^2=n-1, (A).
Explicație pas cu pas:
Răspuns pe înțelesul tuturor:
11. a) A=1+2+....+10+10*(1+8+16+32)
=(1+9)+(2+8)+(3+7)+(4+6)+(5+5)+5
+10+10*8+10*16+10*32
=10*5+10+10*8+10*16+10*32+5
=10*(5+1+8+16+32)+5
=10*(6+8+16+32)+5=10*62+5
=620+5=625=25^2;
√625=√25*√25=25, (A).
b) B=1+3+5+....+19;
Considerăm urmatoarea progresie aritmetică : a(n)=r*(n-1)+a(n-1);
Dacă a(1)=1=>a(2)=a(1)+r=3=>r=2.
a(1)+a(2)+...+a(10)=a(1)*10+(r+2*r+...+9*r)
=r*(1+2+3+...+9)+a(1)*10
Înlocuind suma cu
r*(1+2+3+...+9)+a(1)*10 vom obține:
1+3+5+...+19=2*(9*10/2)+10=90+10
=100=10^2;
√100=10, (B).
c) C=1+3+5+...+(2*n-1) ,n€N*.
C=1+3+5+...+(n-1)+n;
a(1)=1; a(2)=3.}=>r=2;
a(n/2)=a(1)+r*(n/2-1),unde r este rația progresiei aritmetice.
Înlocuind suma de mai sus cu
1+3+5+...+(2*n-1)
=1*n/2-1+2*(1+2+3+....+n)
=n-1+n*(n+1)=n^2+(n/2*2)+(n/2)-1
=n^2+2*n-1=(n-1)^2;
√C=√(n-1)^2=n-1, (A).