exercitiul 16, va rog, puncte multe, dau coroana: redacteaza o compunere de 10-15 randuri in care sa evidentiezi trasaturile unui personaj din fragmentele citate
*sa numesti doua mijloace de caracterizare a personajului ales
*sa ilustrezi 2 trasaturi ale personajului cu exemple adecvate, selectate din fragmentul la care ai ales sa te referi
Răspunsuri la întrebare
Personajele acestui fragment pot fi considerate figuri simbolice, trăind într-un spaţiu ficţional creat de autor.
Un astfel de personaj este şi Niculae, care se află în centrul acţiunii, participând activ la întâmplările relatate şi celelalte personaje acţionează în funcţie de acestea.
În realizarea portretului său autorul foloseşte atât mijloacele caracterizării directe, cât şi cele ale caracterizării indirecte, evidenţiindu-i trăsăturile fizice şi morale prin care se face remarcat. În mod direct este caracterizat de narator”foarte mândru de pălăria pe care o avea” „ se îndreptă sfios spre drum”, în timp ce tatăl afirmă că Niculae este Căpăţânos:”Ai un cap cât o baniţă!”
Majoritatea trăsăturilor morale ale acestui personaj se desprind însă din faptele sale, comportament, limbaj, relaţia cu celelalte personaje, fiind redate prin mijloacele caracterizării indirecte. Astfel, el dă dovadă de furie atunci când Bălosu Rafira ţipă că are pălăria şi cureaua tatălui, dar şi de calm, deoarece s-a liniştit când le-a văzut pe colegele lui jucându-se şi ignorând ţipetele acesteia. Din relaţia cu celelalte personaje se observă că Niculae îşi dorea să câştige atenţia Irinei Boţoghină de care s-a ataşat, dar aceasta este concentrată la joc.
Astfel, Niculae este un personaj reprezentativ, tipul copiului aflat la prima dragoste care impresionează puternic. Acesta ocupă un loc important în universul epic al lui Rebreanu ilustrând talentul de portretist al acestui scriitor.