Matematică, întrebare adresată de ilovemath4, 8 ani în urmă

Exercițiul 37 , ajutttttorrrrrrr!!!!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de vladutfechete
2

Explicație pas cu pas:

Se completeaza spatiile libere cand fractia are numitorul 0

a) x-patrat - 4x + 4 =  (x-2) la a 2-a

(x-2) patrat  / (x+2)(x-2)  = x-2 / x+2

x-patrat - 4 nu poate fi 0 deci x nu poate fi +2 si -2

b) x-patrat - 3x + 2 = (x-1)(x-2)

(x-1)(x-2) / (x+1)(x-1) = x-2 / x+1

x-patrat -1 nu poate fi 0 deci x nu poate fi +1 si -1

c) x-cub + x-patrat - 9x -9 = x(x-patrat - 9) + 1 (x-patrat - 9)= (x+1)(x+3)(x-3)

(x+1)(x+3)(x-3) / (x-3)(x+1) = x+3

x-patrat - 2x - 3 nu poate fi 0 deci x nu poate fi 3 si -1

d)

x-cub - x-patrat +5x -5 = x(x-patrat - 5) - 1(x-patrat - 5) = (x-1)(x-patrat -5)

x-cub - x-patrat -2x +2 = x( x-patrat -2) -1 (x-patrat -2) = (x-1)(x-patrat -2)

(x-1)(x-patrat -5) / (x-1)(x-patrat -2) = x-patrat -5 / x-patrat -2

x-cub - x-patrat -2x +2 nu poate fi 0 deci x nu poate fi 1 ; +\sqrt{2} ; -\sqrt{2}

Răspuns de iakabcristina2
1

Răspuns:

Explicație pas cu pas:

a) (\frac{(x-2)^{2}}{(x-2)(x+2)} = \frac{(x-2)}{(x+2)} , x\neq (-2)

b)\frac{(x-1)(x-2)}{(x-1)(x+1)} = \frac{(x-2)}{(x+1)} , x\neq (-1)

c)\frac{[x^{2}(x+1)-9(x+1) }{(x+1)(x-3)} = \frac{(x+1)(x-3)(x+3)}{(x+1)(x-3)} = x+3, x  E  R

d)\frac{[x^{2}(x-1)+5(x-1)] }{[x^{2}(x-1)-2(x-1)]} = \frac{(x-1)(x^{2}+5)}{(x-1)(x^{2}-2)} = \frac{x^{2}+5}{x^{2} -2}, x\neq +-\sqrt{2}


Marius2221: bună mă poți ajuta la matematică?
Alte întrebări interesante