Matematică, întrebare adresată de larisaoana174, 8 ani în urmă

exercitiul 39 va rog dau coroana​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andyilye
2

Explicație pas cu pas:

f(x) = x^{2}e^{x}

a) limita:

\lim _{x \rightarrow - \infty } f(x) =  \lim _{x \rightarrow - \infty } \left(x^{2}e^{x} \right)  \\ = \lim _{x \rightarrow - \infty } \left( \frac{x^{2}}{ \frac{1}{e^{x}} }\right)  = \lim _{x \rightarrow - \infty } \frac{(x^{2})'}{\left(\frac{1}{e^{x}} \right)'} \\ = \lim _{x \rightarrow - \infty } \left( \frac{2x}{  - \frac{1}{e^{x}} }\right) = \lim _{x \rightarrow - \infty } \frac{(2x)'}{\left( - \frac{1}{e^{x}} \right)'} \\ = \lim _{x \rightarrow - \infty } \left( \frac{2}{ \frac{1}{e^{x}} }\right) = 2\lim _{x \rightarrow - \infty }e^{x} = 2 \cdot 0 = 0

b) intervale de monotonie:

prima derivată

f'(x) = \left(x^{2}e^{x} \right)' = (x^{2})'e^{x} + x^{2}(e^{x})'  \\ = 2xe^{x} + x^{2}e^{x} = xe^{x}( x + 2)

f'(x) = 0 =  > xe^{x}( x + 2) = 0

x = 0

f(0) = 0 =  > minim \: \left(0 ; 0\right)

x + 2 = 0 =  > x =  - 2

f( - 2) = 4 {e}^{ - 2} =  > maxim \: \left( - 2 ; 4 {e}^{ - 2}\right) \\

intervale de monotonie:

 -  \infty  < x <  - 2 =  > f(x) \: crescatoare \\

 - 2 < x < 0=  > f(x) \: descrescatoare \\

0 < x <  + \infty =  > f(x) \: crescatoare

c) derivata a doua:

f''(x) = \left(f'(x) \right)' = \left(2xe^{x} + x^{2}e^{x} \right)'</p><p> \\ = \left(2xe^{x}\right)' + \left(x^{2}e^{x} \right)' = 2e^{x} + 2xe^{x} + 2xe^{x} + x^{2}e^{x}  \\ = x^{2}e^{x} + 4xe^{x} + 2e^{x} = e^{x}(x^{2} + 4x + 2)

f''(x) = 0 =&gt; e^{x}(x^{2} + 4x + 2) = 0

x^{2} + 4x + 2 = 0

x_{1} = -2 -  \sqrt{2} ; \:  x_{2} = -2 +  \sqrt{2}

f''(x)  \leqslant 0 =&gt; x \in [-2 -  \sqrt{2} ; -2 +  \sqrt{2}] \\

=> f(x) este concavă pe intervalul:

x \in [-2 -  \sqrt{2} ; -2 +  \sqrt{2}]

Alte întrebări interesante