Limba română, întrebare adresată de Venona, 8 ani în urmă

Exercițiul 6 și 7
Textul este bubico de i.l caragiale

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mirunatepupadulce
2
6. Povestitorul a pornit într-o călătorie cu trenul. A ales să stea într-un compartiment în care se afla o doamnă singură care fuma. Când a intrat, a auzit un mârâit și un cățel a scos capul dintr-un coșuleț aflat lângă doamnă.
A început să latre furios, stăpâna lui abia l-a liniștit puțin pe Bubico și tocmai atunci a intrat conductorul, să controleze biletele.
Bubico a început să latre și mai tare, să chelălăie și a încercat să iasă din coșuleț.
Conductorul a plecat, doamna și-a aprins o țigaretă. Povestitorul ar fi vrut să aprindă și el una. Cum a uitat chibriturile, s-a apropiat de doamnă să-i ceară un chibrit. Bùbico a început iar să latre, a chelălăit, a tușit și nu s-a potolit decât după ce bărbatul și-a aprins țigareta și s-a așezat în colțul cel mai îndepărtat.
Cucoana l-a lăudat pe cățel, că e cuminte, și fidel, și deștept. I-a dat zahăr, apoi lapte dintr-un pahar. În timp ce bea, un călător a deschis ușa compartimentului. Bùbico a lăsat laptele și a pornit să latre, cu ochii ieșiți din cap și mușcând aerul. Călătorul s-a retras, cățelul a terminat de băut, apoi femeia și-a turnat și ei lapte, în același pahar, și a băut. A povestit apoi cum era să-l omoare un câine din vecini, Bismark al Papadopolinii, fiindcă se dusese s-o curteze pe cățelușa acesteia, Zambilica.
Naratorul i-a oferit bomboane lui Bubico, iar acesta s-a lăsat, până la urmă, luat în brațe. Bărbatul s-a apropiat de fereastră cu el în brațe, a deschis fereastra să mai intre aer și, când trenul a încetinit ca să intre pe un pod, l-a scăpat afară pe cățel.
Cucoana, disperată, a tras semnalul de alarmă, apoi a leșinat. În gară la Ploiești, doamnei i s-a întocmit procesul-verbal pentru tragerea semnalului de alarmă. Povestitorul s-a strecurat printre pasagerii îngrămădiți în jur și i-a șoptit la ureche femeii, care se jelea, că el l-a aruncat pe Bubico. Femeia a leșinat din nou, iar povestitorul a dispărut în noapte.

7. Expozitiunea: Călătorul ajunge la gară.
Intriga: Autorul nu găsește loc și se așeză lângă o doamnă cu un cățel pe nume Bubico.
Desfășurarea acțiunii: -Bubico începe să latre.
-Cucoana încearcă să-l potolească.
-Cățelul se așază in brațele călătorului.
Punctul culminant: Călătorul aruncă câinele pe geam.
Deznodământul: Cucoana leșină iar călătorul dispare.

popion725: o sati dau steluta mine dupa orele online sa vad daca este bun si daca este bun raspunsul primesti 5 stele . ok
Alte întrebări interesante