Biologie, întrebare adresată de amelia1999, 9 ani în urmă

Exercitiul 7 va rog frumos

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Theooooooo23
1


Excitabilitatea

  In repaus, sarcolema fibrei muculare este polarizată. Potențialul de membrană al fibrei este de -80 la -100 mV. Acțiunea unui stimul fizic, chimic, electric sau "in situ" numai a influxului nervos produce depolarizarea sarcolemei.

Între stimularea fibrei muculare sau a mușchiului în totalitate și apariția contracției există un interval de timp de 1 ms, numit periodă de lantență. Influxul nervos, venit prin fibrele motorii, este transmis fiecărei celule musculare din cadrul unităților motorii prin intermediul plăcii motorii.

Contractibilitatea

Reprezintă proprietatea mușchiului de a răspunde prin contracție la acțiunea unui stimul. Contracția se desfășoară în mai multe faze:

eliberarea Ca din reticulul sarcoplasmic datorită depolarizării membranei acestuia și ceștereii permeabilității ei. Această fază reprezintă cuplarea excitației cu contracția;cuplarea actinei cu miozina și formarea actomiozinei, proces de activare favorizat de Ca;scindarea ATP-ului produs prin oxidare aerobă în ciclul Krebs, datorită acțiunii enzimatice a complexului actomiozinic;ATP = ADP + P + energie de contracțiefaza de contracție constă în scurtarea formațiunilor contractile ale sarcomerelor, prin alunecarea filamentelor de actină printre cele de miozină, mecanism glisant de apropierre a discurilor întunecate, cu consum energetic. Dureazăîntre 10 și 40 ms;faza de relaxare constă în repolarizarea membranelor și reintroducerea, cu consum energetic, a Ca în RE, deci reinstalarea stării de repaus.

Conductibilitate   La o excitație, mușchiul răspunde printr-o contracție simplă, secusa muculară. Aceasta se întâlnește rar în organism. Durata acesteia diferă în funcție de tipul de mușchi.Celulele muschiului cardic se contracta spontan si sunt coordonate de tesutul nodal, in special de nodulul sinoatrial. Exista si alti factori care influenteaza ritmul cardiac. Acesti factori sunt hormonali, temperatura corpului si exercitiul fizic. Conductia cardiaca Conductia cardiaca reprezinta conducerea impulsului electric prin inima care imprima acesteia ritmul batailor. Celulele muschiului cardiac se contracta spontan. Aceste contractii sunt coordonate de nodulul sinoatrial, care reprezinta formatiunea ce imprina ritmul de contractie al inimii (peacemaker).

Alte întrebări interesante