Matematică, întrebare adresată de EagleEyes, 9 ani în urmă

Exercițiul 87.
Multumesc anticipat !

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de 102533
7

Răspuns


Explicație pas cu pas:


Anexe:
Răspuns de DemonBolt
3
Putem incepe prin trecerea lui 1 in cealata parte a egalului.
x +  {x}^{2}  +  {x}^{3}  + ... +  {x}^{2009}  =  - 1
Formula se afla prin artificiu de calcul:
Notam cu s suma la modul general
s = x +  {x}^{2}  +  {x}^{3}  + ... +  {x}^{n}
Inmultim totul cu x
x \times s =  {x}^{2}  +  {x}^{3}  + ... +  {x}^{n}  +  {x}^{(n + 1)}
Scazand cele 2 relatii obtinem:
(1 - x) \times s = x -  {x}^{(n + 1)}
Impartim totul la 1-x si obtinem:
s =  \frac{x(1 -  {x}^{n}) }{1 - x}
Asadar, avem urmatoarea expresie:

 \frac{x(1 -  {x}^{2009}) }{1 - x}  =  - 1 \\  \frac{x -  {x}^{2010} }{1 - x}  =  - 1
Inmultim totul cu 1-x

x - {x}^{2010}  = x - 1 \\  -   {x}^{2010}  =  - 1 \\  {x}^{2010}  = 1 =  >x1 = 1  \:  \: x2 =  - 1
Uitandu-ne la fractia initiala, observam ca numitorul este 1 - x, iar daca luam x = 1, numitorul devine 0, ceea ce este imposibil, deci eliminam radacina falsa
Raspuns: x = -1


Alte întrebări interesante