Biologie, întrebare adresată de WeryConfusings, 8 ani în urmă

Explica experimentul realizat de catre G. Mendel, respectand algoritmul:

a) 1 Lege a lui Mendel
b) Caractere recisive şi dominante
c) Nr. de babe obtinute in prima generatie
d) Tipul încrucisarii​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
4

Legile lui Mendel sunt principii care stabilesc modul în care are loc moștenirea, adică procesul de transmitere a caracteristicilor de la părinți la copii.

El a dedus trei legi care constituie baza geneticii și a teoriilor sale, si anume

  • Prima lege: principiul uniformității
  • A doua lege: principiul segregării
  • A treia lege: principiul transmiterii independente

Pentru a determina astfel de cunoștințe, Mendel a efectuat diferite experimente cu plante de mazăre de diferite personaje, pe care le-a încrucișat și a studiat rezultatele personajelor care se remarcau. Prin urmare, a determinat genotipurile.

  • În prima generație filială (F1) hibrizii au aceleași caractere fenotipice adică sunt uniformi, dacă indivizii din generația parentală erau homozigoți
  • fenotipul și genotipul corespund, adică 100% heterozigoți în genotip și de grup AB în fenotip

Prima lege stabilește că, atunci când doi indivizi de rasă pură (homozigotă) sunt încrucișați, prima generație (heterozigotă) va fi aceeași (fenotipuri și genotipuri) și, în plus, trăsătura fenotipică a unuia dintre părinți va fi exclusă (genotip dominant).

A doua lege sau principiul segregării constă în faptul că încrucișarea a doi indivizi din prima generație filială (Aa) va avea loc a doua generație filială în care fenotipul și genotipul individului recesiv (aa) vor reapărea, rezultând că  caracterul recesiv rămâne ascuns într-un raport de 1 la 4.

A treia lege sau principiu de transmitere independent constă în stabilirea faptului că există trăsături care pot fi moștenite independent. Cu toate acestea, acest lucru se întâmplă numai la genele care se află pe cromozomi diferiți sau la gene care se află în regiuni foarte îndepărtate ale cromozomului.

Alte întrebări interesante