Explică funcționarea circuitului electric care servește pentru conectarea și deconectarea unui bec aflat la mijlocul unui coridor lung cu ajutorul a doua comutatoare aflate la capetele ciridorului
Răspunsuri la întrebare
Ti-am explicat pe desen. Am notat capetele contactelor celor 2 comutatoare cu litere mari ca sa fie mai usor de explicat si observat ce se intampla.
Deci:
fig. a
In repaus, adica in pozitie normala de functionare, asa cum e desenul deja dat in carte si cum l-am reprodus si eu in fig.a, circuitul e deschis, becul e stins.
fig. b
Ana intra in coridor prin usa din stanga. Ea actioneaza comutatorul de langa usa: contactul AC se va deschide si se va inchide contactul AD. Circuitul e inchis, fiind stabilit prin: - sursa, AD, D, F, FB, bec, +sursa. Deci becul e aprins.
fig. c
Ana a trecut prin coridor si a ajuns la capatul din dreapta. Acum ea stinge becul, actionand comutatorul de la usa din dreapta: Comutatorul schimba starea: isi deschide contactul BF si isi inchide contactul BE. Acum becul e stins si ramane stins pentru ca circuitul rezultat e deschis.
fig. d
Acum, Ion vine din stanga si vrea sa aprinda becul. El gaseste situatia din fig. c. Ion actioneaza comutatorul care isi va deschide contactul AD si isi va inchide contactul AC stabilind circuitul inchis prin: -sursa, AC,C,E,EB,bec,+sursa. Becul e aprins si Ion trece prin coridor.
fig. e
Ajuns la capat, Ion stinge becul, actionand comutatorul usii din dreapta. Contactul BE se deschide si se inchide BF. Becul se stinge si ramane stins, redevenind de fapt la pozitia din fig.a.
fig. f
Daca Ion n-ar fi venit din stanga dupa trecerea Anei, nu s-ar fi intamplat comutarea din fig. d ! Situatia ar fi ramas ca in fig. c. Daca Ana vrea sa se intoarca inapoi din dreapta spre stanga, ea va actiona comutatorul din dreapta, BE se deschide si se inchide BF.Circuitul e restabilit, revenind de fapt in starea din fig. b.
fig. g
Daca Ion ar fi uitat becul aprins cand a iesit din coridor pe usa din dreapta, situatia ramanand ca in fig. d si altcineva, din stanga, vrea sa stinga becul, acest altcineva va actiona comutatorul de la usa din stanga : contactul AC se va deschide si se inchide AD. Becul se stinge si ramane stins, situatia din fig. g devenind identica situatiei din fig. c.
fig. h
Daca Ana ar fi uitat becul aprins cand a iesit din coridor, situatia ar fi ramas ca in fig. b. Altcineva poate sa stinga becul actionand comutatorul de la usa din stanga. AD se deschide si se inchide AC, revenindu-se la situatia din fig.a