Limba română, întrebare adresată de alessiabaciu20, 9 ani în urmă

 Explica in 30-50 de cuvinte mesajul strofei:,,Se stinge amurgul cu rosii vapai, // Si noaptea de vara // Coboara-n tacere pe munti si pe vai, //Inalta si clara.''

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
1
,,Se stinge amurgul cu rosii vapai, // Si noaptea de vara // Coboara-n tacere pe munti si pe vai, //Inalta si clara.''

Aceste versuri se refera la un apus de vara intr-o zona de munte. Soarele trece dincolo de linia orizontului ca si cum arde si face loc noptii senine de vara sa se instapaneasca peste vai si munti. 
Răspuns de Leonard
1
Aceste versuri ale lui George Topârceanu, extrase din „Romanță stil vechi”, compun trăirile poetului cuprins de extaz în momentul în care se lasă liniștea nopții, îmbrățișând munți și văi. Grandoarea peisajului surprins la apus de soare este redată plastic prin figuri de stil, conturând imagini vizuale („se stinge amurgul”) și auditive („coboară-n tăcere”) cu impact emoțional asupra cititorului; metaforele personificatoare „se stinge amurgul”, „noaptea coboară-n tăcere”, epitetul cromatic în inversiune „roșii văpăi” și epitetele ornante „noaptea de vară (...) înaltă și clară” evidențiază sentimentul de calm absolut al eului liric la lăsarea nopții.
Alte întrebări interesante