Chimie, întrebare adresată de lauradiac74, 9 ani în urmă

explica in ce consta diferenta dintre
a)reactivitatea alcanilor si alchenelor
b)halogenarea si halogenarea alilica a unei alchene
c)monomer si polimer
d)oxidarea blanda si oxidarea energica a alchenelor
e)alchena simetrica si alchena nesimetrica

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexbonheur
8
a) reactivitatea alcanilor este mult inferioara reactivitatii alcanilor datorita prezentei legaturilor simple (sigma), cu energie scazuta pe cand alchenele prezinta o legatura dubla (pi+sigma) cu energie mai ridicata. 

b) Halogenarea alchenelor se realizeaza prin scindarea legaturii PI din legatura dubla C=C, in conditii relativ blande in CCl4 pe cand halogenarea alilica se realizeaza prin scindarea unei legaturi sigma C-H din pozitia imediat vecina dublei legaturi, in conditii mai dure. Reactia este considerata o substitutie pe cand halogenarea C=C este o aditie.

c) monomerul este unitatea constructiva si structurala a polimerului. Monomerul se obtine de obicei printr-o sinteza chimica propriu-zisa pe cand polimerizarea se poate realiza fara interventie exterioara (reactie chimica)

d) Diferentele intre oxidarea blanda si oxidarea energica pot fi reprezentate de: reactivii ultilizati, in oxidarea blanda se foloseste solutie bazica sau neutra de KMnO4 (reactiv Bayer) iar pentru oxidarea energica se poate folosi solutie de K2Cr2O7 slab acida (Reactiv Jones) sau amestec sulfocromic (solutie de K2Cr2O7 si H2SO4 conc.) produsii de reactie, sau prin produsii de reactie, daca din oxidarea blanda se obtin dioli vicinali  pe cand prin oxidarea energica se obtin acizi carboxilici sau compusi carbonilici in functie de pozitia dublei legaturi.

f) Alchenele simetrice au aceeasi substituenti la ambele capete ale dublei legaturi. Nu prezinta izomerie geometrica.
Alchenele nesimetrice au cel putin doi  substituenti diferiti la capetele legaturii duble. Alchenele nesimetrice prezinta izomerie geometrica.
Alte întrebări interesante