Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Explica in trei patru enunturi semnificatia urmatoarei secvente: batranii brazi se rup / de vant / si toaca toata noaptea din crengi sau spun alene / povesti de fosnet prin poiene. din textul PADURE DE ALEXANDRU PHILIPPIDE!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
8
,, ... batranii brazi se rup / de vant / si toaca toata noaptea din crengi sau spun alene / povesti de fosnet prin poiene."
                                                        ,, 
Pădure" -de  Alexandru  Philippide

În această scurtă secvenţă a textului ,, Pădure" de Alexandru Philippide, autorul lasă imaginea clară a brazilor. Ei, deşi sunt bătrâni şi par a se frânge sub vântul vânt, au puterea veşniciei deoarece ştiu a spune poveşti doar de ei văzute, oferind şi trăirea rostirii în sunet de ace verzi, netăinuite, ce ... dăruiesc.


Utilizator anonim: Cu drag!
Răspuns de Utilizator anonim
1
batranii brazi se rup / de vant / si toaca toata noaptea din crengi sau spun alene / povesti de fosnet prin poiene.

In opinia mea, prin această succesiune de personificări poetul redă, ca un martor tăcut, povestea brazilor seculari ce se rup în vântul mai aprig, atunci cand le este incercată coroana, sau care spun, prin foșnetul crengilor in sunetul vibrant dar mai domol al vantului, povești purtate prin poieni. Expresii precum ”toacă toată noaptea”, ”spun alene” sau ”povești de foșnet” completează un tablou auditiv și sugerează o comuniune între cele două elemente ale naturii.
Alte întrebări interesante