Explică influenţa liricii eminesciene asupra poeziei româneşti din secolul al XX-lea, în accepţia lui Titu Maiorescu.
Răspunsuri la întrebare
Titu Maiorescu este primul critic literar modern. El a înființat „Junimea” în 1863, care este considerată cea mai importantă mișcare literară din cea de-a doua jumătate a secolului XIX.
„Eminescu și poeziile lui”, studiul său despre Eminescu și opera sa, a apărut în 1889, anul morții poetului.
Maiorescu remarcă, în studiul său, principala trăsătură a spiritului lui Eminescu, și anume inteligența completată de o memorie extraordinară.
Maiorescu spune că Eminescu are o cultură de nivel european. Era bun cunoscător al literaturii antice și moderne, a filosofiei, în special a celei germane, al credințelor religioase
Despre lirica eminesciană, Titu Maiorescu afirmă că Eminescu că este un inventator de sonuri și rime. Prevedea, de asemenea, că "literatura poetică românească va începe secolul XX sub auspiciile geniului lui, și forma limbei naționale, care și-a găsit în poetul Eminescu cea mai frumoasă înfăptuire până astăzi va fi punctul de plecare pentru toată dezvoltarea viitoare a veștmântului cugetării românești.”
Concluzie
Titu Maiorescu a intuit bine. Influențele liricii eminesciene se regăsesc la Octavian Goga, George Bacovia, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Ion Barbu, Al. Philippide, și la mulți alți poeți contemporani,