Limba română, întrebare adresată de JulianCristian, 9 ani în urmă

Explica , intr-un text de 30-50 de cuvinte , semnificatia tabloului din prima strofa a poeziei '' Gerul '' de Vasile Alecsandri , numind doua figuri de stil pe baza carora se realizeaza descrierea :

'' Gerul aspru si salbatic strange-n brate-i cu jelire
Neagra lunca de pe vale care zace-n amortire;
El ca pe-o mireasa moarta o-ncununa despre zori
C-un val alb de promoroaca si cu turturi lucitori. ''

Multumesc

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de patricianeghina
10

imaginatia fiecarui om este capacitatea sa de a crea o lume,un univers in care lucrurile sau fiintele pot fi transformatecu ajutorul unui limbaj artistic expresiv(imagini artistice si figure de stil) .

autorul folosind descrierea se observa prezenta grupului nominal-substantiv cu determinant adjectiva (,,ger aspru,, neagra lunca,,)


Răspuns de deeamadalina
29
Tabloul din prima strofa deschide poezia cu o imagine apasatoare determinata de dezlantuirea iernii. La baza acestui anotimp rece sta gerul aspru si neiertator in fata naturii. Metafora personificatoare ,,strange in brate" se asociaza cu sentimentul de iubire si de posesiune asupra intregii lunci. Comparatia ,,el ca pe-o mireasa moarta" evidentiaza tragismul anotimpului, iar prin iclestarea celor doua forte : pamantul si aerul , se realizeaza moartea naturii in anotimpul rece.
Alte întrebări interesante