Istorie, întrebare adresată de crinavovc333, 8 ani în urmă

explică legătura dintre etnogeneza românilor și sculptura lupoaica cu cei doi copii

vă rog dau coroana​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexandra42520
2

Răspuns:

Statuia este amplasată în Piața Alessandria, numită astfel datorită înfrățirii orașului cu același nume din nordul Italiei cu Alba Iulia. Monumentul a fost donat orașului în anul 1993 de către consulul onorific al Italiei pentru județele Alba, Hunedoara și Sibiu. Dacă statuile „lupoaicei” sunt la fel peste tot în lume, soclurile acestora diferă. La Alba Iulia a fost aleasă soluția amplasării pe o coloană romană, la fel ca în cazul copiei din Roma, de pe colina Capitoliului. În anul 2009, municipalitatea Albei Iulia a dăruit orașului Alessandria o replică a „lupoaicei”, care a fost așezată în „Piața Alba Iulia” a orașului piemontez. Respectând reprezentările din Antichitate, lupoaica de la Alba Iulia este redată din profil, cu capul întors către cei doi sugari.

O dovadă a legăturii anticului Apulum cu simbolurile Romei este dată de o reprezentare a lupoaicei hrănindu-i pe Romulus și Remus. Basorelieful este expus la Muzeul Național al Unirii și este o mărturie peste milenii a statutului special pe care l-a avut anticul Apulum în Imperiul Roman.

Mărturiile călătorilor străini vorbesc și despre o sculptură în piatră a lupoaicei cu gemenii pe poarta de răsărit a Cetății medievale. În secolul al XVIII-lea, odată cu construirea Cetății Alba Carolina, poarta medievală a fost demolată și odată cu ea s-ar fi pierdut și imaginea Lupei. Există totuși unele șanse ca basorelieful în discuție să fie același cu cel expus la Muzeul Național al Unirii, deși dimensiunile nu îl recomandă.

Statuia originală numită „Lupa capitolina” se află la Muzeul Capitoliului din Roma.

nu cred că e bun dar ...

Sper te-am ajutat!

Alte întrebări interesante