Studii sociale, întrebare adresată de Dimas321, 9 ani în urmă

Explica notiunea: Societate civila.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de albatran
9

Răspuns:

Este o denumire generica pt forme de organizare ne statale ale cetatenilor prin care acestia isi exprima reactia fata de masurile organele institutionale ale statului.

Explicație:

Obiectiv, intersele statului exprima o medie a intereselor individuale de la un moment dat.Tot obiectiv, organele satului, datorita

1) ierarhiei ramificate si pe orizontala  (arborelui decizional)

2)separatiei puterilor,

3) democratiei , care asigura  prioritatea majoritatii uneori in dauna minoritatii

au o inertie mai mare in a reactiona la diverse realitati.

De aceea , reactiile indivizilor sau grupurilorde indivizi sunt mai rapide si mai punctuale si pot cere CORECTAREA unor decizii statale neinspirate/depasite/ posibil discriminatorii.

Conceptul de 'societate civila a avut Teoreticieni importanți " Hegel, Marx, Gramsci [1].Dupa cum se vede  primul a fost filosof clasic,   al doilea,  fondatorul comunismului iar al treilea , un neomarxist, membru al Scolii de la Franckfurt.

De atunci societatea civila a putut fi folosita si de diverse grupuri de interese 'acoperite"  nemanifestate/ neasumate  institutional statal .

Sunt indicii financiare , politice si media ca  astazi societatea asa zis civila este folosita (prin intermediul  actiunilor diplomatice acoperite si nerecunoscute oficial) de societatile statale ale statelor concurente /inamice pt politici contrare ale statelor in care actioneaza , dar conforme celor ale statelor finantatoare si sustinatoare ! Nu discutam daca , in ce masura sau care din  aceste politici sunt bune sau nu.Dar se poate observa  ca, sub acoperirea unor afisate interese cetatenesti, se ascund de fapt interese statale sau corporatiste. ( Vezi de exemplu cazul miscarii "civice"  "Urniți Salvam Portocala Montana"* unde de fapt  o disp.uta intre 2 miliardari neromani ) .

Sau, pe plan international , in ultimii ani , exista numeroase acuze reciproce, la nivel inalt    de " amestec in politica interna" /"influentarea alegerilor", sub acoperirea unor actiuni ale societatii civile, intre marile puteri , cum ar fi  Ursia* si UAS**, sau  Hina ***si UAS**.

Sau , langa noi, chiar intre Panonia,   Jan-Husia, Tatria  si Leșia- Mazuria**** (unite in Grupul comutativ de la Viștea de pe gard****) pe de o parte, si Uniunea Ruptiană ****si cea mai cunoscuta retea de OMG*-uri,  pe de alta.

[1] Sursa, cea mai cunoscuta enciclopedie on line

*, **, *** , **** Conform uzantelor, la modele teoretice ce apar in spatiul public, nu se folosesc nume de state sau organizatii reale, dar acestea pot fi identificate cu usurinta din context si din cunoasterea nemijlocita a realitatii.

Alte întrebări interesante