Biologie, întrebare adresată de alee2311, 8 ani în urmă

Explica rolul pe care il au vasele de sange ale rinichiului

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mity01
13

Fiecare din cei doi rinichi are conexiuni directe cu principala axa circulatorie a organismului. Primeste sange prin artera renala care se leaga la aorta abdominala si il intoarce in circuit prin vena renala care este legata in vena cava.

In rinichi, circulatia sangvina este impartita in foarte multe vase mici, fiecare nefron inconjoara un astfel de vas de sange numit arteriola.

Sangele intrat in fiecare dintre artriolele renale este filtrat de nefron, care extrage din acesta o parte semnificativa din plasma (apa si saruri dizolvate in aceasta) . Aceata este urina primara. Ulterior, nefronul recupereaza mineralele (sodiu, calciu, potasiu, fosfat, clor) impreuna cu cea mai mare parte din apasi le restituie unei alte arteriole si in final ajunge in vena cava.

Desi cei doi rinichi ai unui adult filtreaza zilnic cca 180 litrii de sange din care extrage cca 18 litrii de urina primara, in final, dupa recuperarea mineralelor utile si a unei parti importante din apa, se elimina doar cca 1.5 litrii de urina.

Arteriolele fiind foarte fine, sunt sensiblie la depunerile de colesterol si calciu precum si la imbatranire prematura in cazul diabetului.

Alte întrebări interesante