Limba română, întrebare adresată de iondragomir2143678, 8 ani în urmă

Explică sensul cuvintelor biografie și autobiografie și notați explicația pe caietul de cuvinte​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de vhfvjhvbhhi
2

Răspuns:

Biografia este o expunere scrisă (sau orală) care tratează despre viața și activitatea unei persoane. Termenul este polisemantic și se poate de asemenea referi la viața propriu-zisă a persoanei. Biografia romanțată este o specie literară, care tratează într-o manieră literaturizată viața unei persoane celebre. Autobiografia este o scriere al cărei autor este însuși subiectul.

Autobiografia (provine din limba greacă, fiind format din prefixul auton, auto, bios, viață și graphein, a scrie) e o relatare sub forma unei povești, așa cum s-a întâmplat, scrisă și prezentată la persoana întâi. Termenul de "autobiografie", folosit în sens modern, datează doar din secolul al XVIII-lea, dar forma este, desigur, mult mai veche .

Dacă biografii folosesc documente și mărturii ale contemporanilor, autobiografii se bazează de multe ori doar pe memoria proprie. În Antichitate o asemenea operă se numea apologia, fiind în mod esențial un soi de justificare dar neavând un caracter introspectiv precum autobiografiile din prezent

Sper ți-a fost de folos, pentru un răspuns mai explicit poți căuta și pe Google.O seară liniștită și spor la teme

Alte întrebări interesante