Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

Explica sensul cuvintelor scrise cu mov . Comparati cu explicatia din dictionar.
Cuvintele sunt :
ticsit, debusolate, ghid , exotic, est, piramide, siesta, grimase, orizont, sa trancanesti , busola , sudul, denuntara, rezidenta, nostalgic.
Va rog cat mai repede

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de bellax101
43

Explicație:

ticsit= ingrămădit peste măsură (într-un spațiu) Si: îndesat, înghesuit. 2 (D. un spațiu, o încăpere, un teren etc.) Acoperit în întregime (de ceva sau de cineva) Si: înțesat. 3 (D. spații, recipiente) Umplut până la refuz.

debusolat= dezorientat

ghid= Persoană care conduce și îndrumă un grup de turiști, un grup de vizitatori ai unei expoziții etc., dându-le explicațiile necesare; călăuză, cicerone. 2. S. n. Carte cuprinzând informații de călătorie, hărți, planuri, îndrumări etc. necesare unui turist pentru orientarea într-o țară, într-o regiune, într-un muzeu etc. 3. S. n. (În sintagma) Ghid de unde = mediu în care are loc propagarea ghidată a unui fascicul de unde electromagnetice.

exotic= Care se află în zone foarte îndepărtate și care impresionează prin aspectele neobișnuite, ciudate; care provine dintr-o asemenea regiune, care aparține, care este propriu acestor țări. 

est= Unul dintre cele patru puncte cardinale, aflat în partea unde răsare Soarele, opus vestului; loc pe orizont unde răsare Soarele

piramide= Monument funerar gigantic de piatră în formă de piramidă (1), ridicat pentru faraonii Egiptului antic.

siesta = Odihna și somnul de după prânz.

grimase= Schimonosire voită sau spontană a feței (care exprimă o anumită stare sufletească). ♦ Fig. Aparență înșelătoare, mincinoasă; disimulare. 

orizont=Linie care reprezintă intersecția aparentă a suprafeței Pământului cu bolta cerească; parte a cerului sau a Pământului pe care o mărginește această linie; limită până la care ajunge vederea noastră; zare.

sa trancanesti= sa vorbesti încontinuu.

busola=Instrument alcătuit dintr-un cadran și un ac magnetic mobil care, lăsat liber, se așază pe direcția nord-sud.

sudul= Punct cardinal opus nordului, aflat în direcția în care se îndreaptă Soarele la amiază în emisfera nordică; miazăzi, amiază. ◊ Loc adj. De sud = sudic. 2. Parte a globului

denuntara=A aduce la cunoștința unei autorități săvârșirea unei infracțiuni; a face un denunț.

rezidenta=Reprezentant diplomatic, inferior în grad unui ministru plenipotențiar sau unui ambasador

nostalgic= care predispune la sentimentul de nostalgie

Aceasta este explicatia din dictionar a cuvintelor pentru a ti fi mai usor, sensul trebuie luat din textul suport.

Alte întrebări interesante