Limba română, întrebare adresată de alygaby, 9 ani în urmă

Explicati cum s-au produs următoarele etimologii populare , identificand termenul corect , potrivit in context precum si termenul sau termeni care au produs confuzia : -Banii lui s-au dus pe gârlă UMFLATIEI. -E o poeta TRANSFUGITA. -Si-a cumparat un caine scump , din aia cu PETE GRI .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danait
17

Aceste etimologii populare s-au format sub aspectul atracției paronimice: inflației-umflației, transfugă-transfugită, pedigriu, în engleză: pedigree, pronunțat [pedigri]- pete gri.

Sub influența unui cuvânt mai cunoscut în limbă care se aseamănă ca formă și de multe ori ca sens, cuvintele mai puțin cunoscute sau cele recent introduse în vocabular (neologismele) suferă o modificare a formei, apărând astfel fenomenul atracției paronimice ca efect al etimologiei populare.

• Banii lui s-au dus pe gârlă UMFLAȚIEI.

Termenul folosit incorect: umflației;

Termenul corect: inflație.

Confuzia apare între cei doi termini, poate din cauza faptului că prețurile cresc, se umflă în perioada inflației și necunoscând termenii economici, s-a făcut o anologie.

• Ea este o poetă transfugită.

Termenul folosit incorect: transfugită

Termenul corect: transfugă.

transfug - persoană care parasește ilegal țara din motive politice.

Paralela făcută între noțiunea de "transfug", persoană care părăsește țara și caracteristica acesteia: persoană fugită, înfăptuită de aceasta, duce la această confuzie.

• Și-a cumparat un câine scump, din aia cu PETE GRI .

Termenul folosit incorect: pete gri;

Termenul corect:pedigriu/pedigree.

Confuzia poate porni de la faptul că pedigree, cuvântul din engleză este pronunțat [pedigri].

Alte întrebări interesante
Matematică, 8 ani în urmă