Biologie, întrebare adresată de babylips1234, 9 ani în urmă

explicati digestia si absorbtia lipidelor pe scurt

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Andra1198
30
Asupra lipidelor actioneaza mai multe enzime, precum lipaza gastrica (care actioneaza asupra lipidelor emulsionate pe care le transforma in acizi grasi si glicerol (nutrimente) ), lipaza pancreatica (pentru lipidele neutre -trigliceridele- pe care tot le hidrolizeaza pana la acizi grasi si glicerol), lipaza intestinala.
Un rol foarte important in digestia si absortia lipidelor il are secretia biliara (bila) care favorizeaza actiunea lipazelor.
Cat despre absortia lipidelor, e o intraga poveste. Deci, produsii digestiei lipidelor sunt glicerina hidrosolubila si acizii grasi liposolubili. Glicerina este absorbita pasiv, deoarece este hidrosolubila, in schimb, acizii grasi liberi se asociaza cu sarurile biliare si lecitina (din bila) => micelii hidrosolubile, pentru a fi transportate la membrana enterocitelor (org din td). Ajunsi acolo, acizii grasi se desprind de acea structura si difuzeaza prin membrana (prin straturile fosfolipidice). Totusi, acizii grasi cu o catena mica trec pasiv in sange, iar cei cu o catena mai mare de 10-12 atomi de carbon vor fi preluati de reticulul endoplasmatic (din celula). Acesta ii va prelucra si ii va combina cu glicerina => trigliceride. Acestea se combina si ele cu fosfolipidele si colesterolul => chilomicroni (niste picaturi solubile in apa si acoperiti de proteine). Deci, tot acest proces este pentru ai face pe acizii grasi hidrosolubili. Chilomicronii vor fi prelucrati de aparatul Golgi (din celula) si vor parasi celula, apoi enterocitele si vor intra in vasul chilifer central al vilozitatilor intestinale (in limfa).
Sper ca nu te-am incurcat mai tare
Alte întrebări interesante