Explicați diversitatea de opinii privind teritoriul și epoca de formare a limbii române! Vă rog frumos dacă mă poate ajuta cineva cu răspunsul la această întrebare!
Mulțumesc frumos!
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Istoria limbii romane este la fel de controversata ca si cea a poporului roman ,din doua motive principale :unul stiintific si celalalt politic .
Din punct de vedere stiintific,penuria izvoarelor istorice ,in special a celor scrise permite numeroase interpretari pe care numai lingvistica comparata ,lexicologia si toponimia le pot le pot confirma sau infirma ,rareori definitiv.Interesele politice care exprima revendicarile odinioara teritoriale ,astazi mai mult regionale ,culturale ,identitare ale statelor vecine,ale Romaniei insãşi si ale majoritatii conlocuitoare ,au creat mai multe variante de istorie a limbii romane ,din acestea derivand variante de istorie a poporului roman.Se poate spune ca istoria limbii romane este chiar mai disputata si mai controversata decat cea a acestui popor deoarece i concluzie definitiva in acest sens ar duce automat la o concluzie definitiva si in cealalta privinta.
Explicație:
Varianta oficiala a istoriei limbii romane, cea mai raspandita intre istoricii contemporani este aceea derivata din teoria romanizarii definitive si statornice a Daciei.