Limba română, întrebare adresată de Yohanna, 9 ani în urmă

Explicati folosirea cratimei in urmatoarele exemple:
> intr-un
> si-si (misca)
> si-n urma-le
> sa-i (patrunda)
> ca-ntr-un (vis)
> ici-colo

Mersi anticipat <3

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MileyCirus
0
Marea Neagra este o mare continentala situata intre Europa sud-estica si Asia mica care scalda tarmurile Romaniei pe o lungime de 245 km, Ucrainei, Turciei si Bulgariei. Prin sistemul de stramtori Bosfor-Marea Marmara-Dardanele comunica cu Marea Mediterana, iar prin stramtoarea Kerci cu Marea de Azov mare care reprezinta de fapt o anexa a Marii Negre. Are in linii mari forma ovala si tarmuri putin crestate (cu exceptia peninsulei Crimeea), iar in partea de nord-vest are numeroase limanuri. Platforma continentala este foarte extinsa, mai ales in nord-vest, apoi adancimile cresc, ajungand in regiunea central-sudica la 2. 425 m. 

In Marea Neagra se varsa numeroase fluvii mari, ca: Dunarea, Nistru, Bug, Nipru, Rioni, Kizil-Irmak si de aceea salinitatea ei este scazuta (in medie 20-22 o/00) in comparatie cu cea a oceanului planetar. 

Temperatura medie anuala in sectorul romanesc este de +12. 5o C, depasind cu 2o C temperatura medie a aerului. Iarna temperaturile scad destul de mult, bat frecvent vanturile de nord-vest care provoaca valuri mari foarte periculoase pentru navigatie. In iernile mai reci, in zona litorala nordica Marea Neagra ingheata. Sub influenta vinturilor se formeaza un curent circular, dirijat de linia tarmurilor, care, datorita Peninsulei Crimeea, se impart in doua ramuri inchise: estica si vestica. Un curent de suprafata transporta prin Bosfor apele mai dulci ale Marii Negre spre Marea Mediterana; in adancime se formeaza un curent copmensator, care transporta in sens contrar ape cu salinitate mare. Din cauza lipsei de circulatie verticala, la...

MileyCirus: upsss scuze ,nu aici am vrut sa trimit
Răspuns de AlineGreiner
1
1.intr-un - La lectura într-o silabă o prepoziţiei "între" şi a cuv. un cade vocala e şi se pune ceatima.
2.si-si (misca) - Pronumele reflexiv forma neaccentuată scurtă se scrie întotdeauna prin cratimă.
3.  si-n urma-le La lectura fluidă a 2 cuvinte cade vocala î şi se pune cratima.
   Pronumele personal forma neaccentuată scurtă se se scrie întotdeauna prin cratimă.
4.
sa-i (patrunda)  Pronumele personal forma neaccentuată scurtă se scrie întotdeauna prin cratimă.
5.ca-ntr-un (vis) Căderea vocalei "î" la lectura într-o silabă şi la lectura într-o silabă o prepoziţiei "între" şi a cuv. "un" cade vocala "e" şi se pune cratima.
ici-colo nu ştiu)
Alte întrebări interesante