Explicați formarea Tării Românești.
Răspunsuri la întrebare
Oricât de aspră a fost năvălirea popoarelor migratoare românii n-au părăsit aceste locuri.Și-au orânduit viața în sate, pe văile râurilor, în munți sau poiene. Și-au ales conducători dintre oamenii cei mai înțelepți și viteji. Și-au zidit cetăți și orașe. Dorința lor cea mai mare era să formeze un stat mare cuprinzând tot poporul și pământul românesc.
DENUMIREA CONDUCĂTORILOR ȘI A TERITORIILOR: Căpeteniile se numeau juzi sau cnezi iar teritoriile județe sau cnezate.Mai târziu cnezatele s-au unit în voievodate ,iar conducatorii s-au numit voievozi. În jurul voievozilor s-a strâns un grup de oameni care au primit pământuri, și-au construit case mari iar aceștia erau boieri, nobili sau feudali.Cei care se ocupau cu agricultura și creșterea vitelor se numeau țărani liberi.Cu timpul au apărut șerbii sau iobagii care proveneau din țăranii liberi.
ÎNTEMEIEREA VOIEVODATULUI TRANSILVANIE
: În Valea Crisului stăpânea voievodul Menumorut . În Valea Someșului Gelu Romanul Glad stapanea cnezatele din Banat ,Gelu Romanul a unit cnezatele din Transilvania. În sec. XI ungurii, ispitiți de bogățiile din Transilvania și-au dorit cucerirea acestui teritoriu, distrugând cetatea Dabaca.Gelu Romanul n-a vrut să se supună căzând eroic pe câmpul de lupta. Deși ungurii au cucerit Transilvania, țara a rămas autonoma ( de sine stătătoare )Au fost aduși aici secui și sași.
INTEMEIEREA ȚĂRII ROMÂNEȘTI:Basarab I de la Argeș a fost cel care a unit voievodatele de la Severin până la Braila si din Făgăraș până la Dunare.Lupta de la Posada din 1330 împotriva regelui Ungariei, Carol Robert unde Basarab a ieșit biruitor.A urmat la tron fiul lui Basarab, Alexandru Voievod în vremea căruia s-a înființat Mitropolia Țării Românești cu reședință la Curtea de Argeș .
Sper că te-am ajutat:)