Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

explicati-mi alea cu sunetele si literele ,ma descurc la toate ft bn,dar la astea nu prea am inteles.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de crw2134
2

Răspuns:

în cele două poze ai explicatiile necesare, ca să întelegi

Anexe:

Utilizator anonim: foarte explicativ si de la tine si de la pers anterioară, nu pot pune la ambele conturi cate o coronița, dar o sa fac cumva sa va multumesc pe ambele
Utilizator anonim: Va mulțumesc ❤
Utilizator anonim: v ati pierdut niste minute pt mine..
crw2134: Cpl!
crw2134: poți sa-i dai coroana ei ca a scris atat ,eu am facut poza ,pentru mine a fost mai usor
Utilizator anonim: o sa dau coroana la una dintre voi si o sa pun inca o intrebare si sa răspundeți una sau unul dintre voi
Utilizator anonim: gata
Utilizator anonim: uita te tu
Utilizator anonim: la ult intrebare
Răspuns de Mada1515
3

De obicei cate litere are un cuvânt tot atâtea sunete are ,dar exista excepții . Sunetele sunt vocale ,consoane și semivocale . Excepțiile sunt:

grupurile ce ,ci ,Ghe ,Chi ,ge ,gi ,când ai aceste grupuri urmate de o vocală ,aceste grupuri se reduc doar la o literă ,respectiv o consoana ,exemplu: ceai are o singură silabă ,are 4 litere ,dar 3 sunete ,deoarece în transcrierea sunetelor se va scrie cai ,e dispărând deoarece face parte din grupul ce și e urmat de o vocală . un alt exemplu : ceara , cea-ra ,in transcrierea sunetelor va fi ca-ra deoarece ce e urmat de vocala ,iar e-ul dispare.

exemplu : ghiozdan , ghioz-dan ,in transcrierea sunetelor va fi goz-dan deoarece grupul ghi e urmat de o vocală și se va reduce la g. Sper că ai înțeles asta. Alta problema e legata de x ,exemplu: examen în transcrierea sunetelor se va scrie egzamen și va avea 7 sunete ,deoarece noi trebuie să tras riem sunetele așa cum le pronunțăm ,un alt exemplu: extaz îl transcriem ecstaz și are 6 sunete deoarece îl scriem in transcrierea sunetelor așa cum îl auzim :).

Exemplu: eu îl transcriem in sunete drept ieu deoarece noi așa îl auzim sau ea transcriem ia tot datorita faptului că așa o auzim.

O alta problema : difongul se creează între voacala și semivocală alăturate : ea care se transcrie ia reprezintă un diftong ,alte exemple: oa-ie ,atât oa ,cât și ie sunt diftongi . ! pentru a număra sunetele sau a vedea diftongii,triftongii ai hiatele trebuie despărțite în silabe cuvintele.

triftongii se fac cu 2 semivocale și o vocală în aceeași silabă : cre-ioa-ne ,unde ioa este triftong , i-ni-mioa-re ,unde ioa este triftong

hiat: doua vocale in silabe diferite: co-pi-i ,unde i-i este hiat , or-hi-de-e ,unde e-e este hiat.

! atenție la cuvintele de genul oa-ie ,a-i nu formează hiat deoarece a este vocala ,iar i semivocală !.

singurele sunete ce rămân vocale sunt a,ă,â și î ,restul vocalelor pot fi și semivocale.

sper că ai înțeles cât de cât :)


Utilizator anonim: uita-te la comentariile de la celalalt raspuns,al fetei alea
Utilizator anonim: sau fata
Utilizator anonim: Ce e
Utilizator anonim: baiat
Utilizator anonim: lol
Utilizator anonim: iti multumesc foarte,foarte mult,sper sa iau un 10 la teza cu ajutorul ❤
Alte întrebări interesante