Limba română, întrebare adresată de cosmaandra2000, 9 ani în urmă

Explicati-mi cum era cu ritmul trohaic si iambic si cu verbele tranzitive si intranzitive. #examen

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de lesflavius
1
Ritm trohaic. Ritmul rezultat din înlănţuirea cuvintelor cu accent pe prima silabă se numeşte trohaic. Astfel, masa-pasă, fată- roată, mare-n-are, carte-parte au ritm trohaic. Proverbul „ Cine are carte, are parte" este în întregime în ritm trohaic. 

Ritm iambic. Ritmul rezultat din înlănţuirea de cuvinte cu accent pe a doua silabă se numeşte iambic. Cuvintele alai-mălai, balcon - beton, fecior-picior, mândruţ - drăguţ au ritm iambic.

Si eu am examen maine si sper sa iau nota mare , la fel si tu :) iti urez succes , sa nu ai emotii si sa scrii fara frica 

lesflavius: astea nu se dau la examen cu siguranta dar ti le zic acum
lesflavius: Verbele tranzitive sunt acele verbe care pot avea un complement direct. Caracterul tranzitiv al verbului nu trebuie apreciat după prezența în propoziție a complementului direct, ci trebuie analizată capacitatea verbului de a accepta un complement direct în acea propoziție.
lesflavius: Verbele intranzitive nu pot avea un complement direct. Verbele de mișcare (a merge, a pleca, a veni) și cele care exprimă o stare (a sta, a exista, a ședea) sunt ușor de recunoscut ca fiind intranzitive, deoarece acțiunea lor nu poate fi exercitată asupra unui obiect. Alături de aceste verbe, verbele copulative și verbele impersonale sunt intranzitive.
lesflavius: eu am organizat tot pe desktop , opere si tot ce ne da la examen , daca mai vrei ajutor contacteaza-ma si te rog pune acest raspuns ca fiind cel mai bun
cosmaandra2000: Si ex de tranzitive ?
lesflavius: Copiii au mâncat prăjiturile cumpărate de mama lor. au mâncat – verb tranzitiv
cosmaandra2000: Pai atunci intranzitiv ?
cosmaandra2000: Aaa gata lasa
cosmaandra2000: Ms
lesflavius: ok
Alte întrebări interesante