Biologie, întrebare adresată de lorynecsoi, 8 ani în urmă

Explicați motivul pentru care în cazul leziunii timpanului auzul nu dispare​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Elemaoendi
0

Răspuns:

Prin surditate se intelege scaderea usoara sau grava, unilaterala sau bilaterala a acuitatii auditive, mergand pana la cofoza – adica abolirea completa a auzului.

Surditatile pot fi tranzitorii sau definitive, usoare, medii sau grave, unilaterale sau bilaterale, de transmisie (cauza este localizata la nivelul urechii externe sau medii) sau de perceptie (cauza este localizata la nivelul urechii interne si/sau la nivelul sistemului nervos periferic sau central).

Surditatea de transmisie are loc cand vibratiile sunetelor nu ajung din aer in osul urechii mijlocii asa cum ar trebui. Daca se intampla ca drumul sa fie blocat de ceara, unele sunete se pierd. Daca este fluid inauntrul urechii mijlocii, unde se afla si oasele, ca fluidul dintr-o infectie, auzul este slab.

In aceste cazuri, auzul nu se pierde in totalitate, dar se pierde claritatea si volumul sunetelor. Cu alte cuvinte, sunetele se percep distorsionat.

Surditatea de receptie senzoriala are loc atunci cand nervul auditiv, care pleaca din urechea mijlocie spre creier, nu reuseste sa conduca informatia.

Mai exista si surzenia mixta (caz relativ frecvent si inca subdiagnosticat in Romania, mai ales in mediul rural).

Cauze

Surditatea de transmisie este cauzata de orice intervine in transmiterea sunetului din urechea externa in cea interna. In ordinea frecventei, cauzele sunt:

infectii ale urechii mijlocii (otita medie acuta); colectarea fluidului in urechea medie; dop de ceara; perforarea membranei timpanice; otoscleroza;

Surditatea de receptie senzoriala este cauzata de:

batranete; traume acustice; infectii virale ale urechii interne; anumite medicamente frecvent utilizate (aspirina, chinina, diverse antibiotice); infectii virale ale nervului auditiv; meningita virala; tumoare cerebrala.

Boli grave ale urechii

Infectiile sunt cauzate de fluide sau mucoasa in interiorul urechii. Daca urechea este supusa presiunii, timpanul nu mai este atat de flexibil pe cat ar trebui. In timp ce urechea se vindeca, fluidele se retrag sau sunt absorbite de corp. Capacitatea de a auzi poate fi afectata de aceasta infectie si poate reveni la nivelul initial sau nu, dupa ce dispare infectia. Otoscleroza este o cauza obisnuita de surzenie. Desi, in trecut, oamenii au crezut ca este cauzata de boli, ca febra purpurie, pojar si infectiie ale urechii, de fapt, acestea nu au nicio legatura cu dezvoltarea acesteia. Este o boala ereditara in care fragmente din urechea mijlocie si inferioara dezvolta excrescente ca niste buretei ososi. Meningita este o inflamatie a membranei numita meninge, care inconjoara creierul si coloana vertebrala. Singura nu cauzeaza surzenie, dar, din moment ce creierul este atat de aproape de urechi, uneori inflamatia meningelui poate cauza inflamarea urechii inferioare, ducand la surzenie.

Rani frecvente ale urechii medii si interne

Perforarea timpanului

Pierderea auzului poate fi un rezultat la aparitia unei gauri in timpan. Din fericire, acesta se poate vindeca singur, desi dureaza cateva saptamani sau luni. In timp ce se vindeca, urechea trebuie ferita de apa si alte rani. Daca nu se vindeca singur, este nevoie de interventie chirurgicala.

Pierderea auzului depinde de marimea gaurii din timpan.

Cum poate fi perforat timpanul:

• Obiecte straine (cum ar fi agrafele) care sunt impinse prea mult in canalul urechii;

• Exploziile care cauzeaza presiune asupra urechii;

• Accidente rutiere, lupte, accidente sportive.

Distrugerea nervului auditiv

Afectarea nervului auditiv poate fi cauzata de o rana sau o boala. Aceste rani pot avea loc in accidente rutiere sau cazaturi.

Rezultatul: sunetele nu mai sunt transmise din ureche spre creier.

O cauza comuna de surzenie este expunerea continua sau repetata la sunete puternice. De aceea, cantaretii de rock sufera o pierdere a auzului dupa o perioada. De obicei, o singura expunere nu are consecinte, dar repetarea experientei duce la pierderea auzului si, cu timpul, la surzenie.

Sper ca te am ajutat

Alte întrebări interesante