Religie, întrebare adresată de dascaludonatella69, 7 ani în urmă

explicati primele 4 porunci din decalog​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ilovemath74
1

Răspuns:

1. „Eu sunt Domnul Dumnezeul tău care te-a scos din țara Egiptului, din casa robiei. Să nu ai alți dumnezei afară de Mine." (Exodul 20:2,3)

Prin prima poruncă, Dumnezeu a vrut să transmită poprului Său că El este singurul Dumnezeu existent. El merită toată lauda și la El trebuie să ne închinăm.

2. "Să nu-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești; căci Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea părinților în copii, până la al treilea și la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc, și Mă îndur până la al miilea neam de cei ce Mă iubesc și păzesc poruncile Mele."                   (Exodul 20:4-6)

În a doua poruncă, Dumnezeu a vrut să evidențieze faptul că El se răzbună (în sensul că îi va pierde pe cei care se închină altcuiva) pe cei ce nu păzesc prima poruncă. În incipitul poruncii, găsim confirmarea de la Dumnezeu că chipurile cioplite (în lemn, piatră, etc.) nu sunt adevărați dumnezei, ci doar o bocută de lemn, spre exemplu.

3. "Să nu iei în deșert Numele Domnului Dumnezeului tău; căci Domnul nu va lăsa nepedepsit pe cel ce va lua în deșert Numele Lui." (Exodul 20:7)

În a treia poruncă, Dumnezeu ne spune că El se mânie pe cei ce "iau în deșert Numele Domnului". Această expresie folosită în a treia poruncă, are sensul de a nu înjura pe Dumnezeu, sau creația Lui (ceea ce include de la animale până chiar la oameni).

4. "Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești. Să lucrezi șase zile și să-ți faci lucrul tău. Dar ziua a șaptea este ziua de odihnă închinată Domnului Dumnezeului tău: să nu faci nicio lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care este în casa ta. Căci în șase zile a făcut Domnul cerurile, pământul și marea, și tot ce este în ele, iar în ziua a șaptea S-a odihnit: de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnă și a sfințit-o." (Exodul 20:8-11)

În a patra poruncă, Dumnezeu vrea să evidențieze faptul că în ziua de odihnă trebuie să ne lăsăm grijile la oparte, și să studiem din Cuvântul Lui (Biblia). Să nu facem nicio lucrare nefolositoare pentru viața noastră de credință. Un alt lucru menționat în această poruncă, este faptul că noi nu trebuie să conducem alți oameni la păcat.

Alte întrebări interesante