Fizică, întrebare adresată de dudiccristi8770, 8 ani în urmă

explicati producerea eclipselor de soare si a celor de luna​?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de legislatie
4

Răspuns:

Pe scurt, termenul eclipsa se poate explica prin "disparitie temporara" a unui corp.

In astronomie, eclipsele se datoreaza intercalarii unui corp ceresc fara lumina proprie intre un corp luminos sau luminat si ochiul observatorului.

1. Eclipsa de Soare :

 Lumina se propaga de la Soare spre Pamant in linie dreapta. Daca Luna se afla exact intre Soare si observator, Soarele este ECLIPSAT.

Vorbim de o eclipsa de Soare ( el nu se mai vede)

2. Eclipsa de Luna : Vedem Luna deoarece ea e luminata de Soare si reflecta lumina spre noi. Daca intre Soare si Luna se afla Pamantul, umbra Pamantului acopera Luna si ea nu se mai vede, este eclipsata.

Realitatea este mult mai complexa, deoarece exista eclipse totale, partiale, inelare, in functie de pozitia si DISTANTA dintre cele trei corpuri.

Ca fenomen comun si important de stiut, eclipsele totale sunt posibile datorita faptului ca Luna si Soarele au aproximativ acelasi DIAMETRU APARENT.  Daca masuram diametrul Soarelul si al Lunii asa cum il vedem noi - cu o rigla tinuta in mana ¹ - vom gasi aceeasi aproape aceeasi valoare. Soarele are un diametru egal cu 400,6 diametre lunare, dar se afla la o distanta de 400 de ori mai mare de Pamant decat Luna si noua ni se pare ca sunt la fel. Daca Luna ar fi mai mica sau mai departe, eclipsele de soare nu ar fi niciodata totale.

¹ Lumina Soarelui este foarte puternica, experimentul nu se face cu ochiul liber, se recomanda ochelari speciali sau, si mai bine, folosind o oglinda neagra ce proiecteaza imaginea pe un ecran.

Alte întrebări interesante