Limba română, întrebare adresată de vipsceglov, 9 ani în urmă

Explicati si comentati rolul figurilor de stil din secventele : dulcea (lui) putere; durerea (noastra) surda si amara.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
82

Explicați și comentați rolul figurilor de stil.

╔════════♡

Bună!

╚════════♡

╔════════♡

Răspuns:

╚════════♡

   Epitetul "dulcea lui putere" din poezia "Testament" de Tudor Arghezi are rolul de a evidenția folosirea esteticii urâtului folosită de celebrul poet în versurile "Veninul strâns l-am preschimbat în miere, /Lăsând întreaga dulcea lui putere", marcând vocația poeților de a oferi prin creația lor realitatea dură, pe care doar ei o pot preschimba în ceva frumos, înălțător și profund, calități asemănate cu mierea. Astfel, prin comparație cu albina care are venin, dar care ajută la producerea mierei celei dulci, poetul are același rol, de a modela frumosul prin cuvinte dulci, aceste cuvinte având adevărata putere peste toată lumea.

    Metafora "durerea noastră surdă și amară" din poezia "Testament" de Tudor Arghezi are rolul de a marca suferința simțită de poetul creator, care ajunge să-și expună sufletul întreg de dragul artei poetice. De asemenea, prin termenul "surdă" este evidențiat tragicul creator, greutatea exprimării propriilor trăiri în societate și salvarea venind prin versurile concepute. Imaginea gustativă conturată în această secvență are rolul de a marca puterea poetului de a da cititorului artă, adevăr, deși durerea îl macină și poate, totuși, din ea este izvorâtă adevărata putere.

╔════════♡

Explicație:

╚════════♡

➤➤ FIGURILE DE STIL  sunt procedee artistice folosite cu scopul de a oferi textului expresivitate și de a sugera sentimentele, ideile și gândurile eului creator într-un mod unic.    

____________

METAFORA este figura de stil care se remarcă prin trecerea de la sensul propriu la cel figurat al unui cuvânt și oferă însușiri deosebite printr-o comparație subînțeleasă, în care lipsesc termenii specifici (ca, precum).  

 

EPITETUL este figura de stil care se remarcă prin atribuirea unei însușiri deosebite, care să mărească expresivitatea textului, unei ființe, unui lucru, fenomen al naturii sau unei acțiuni. Se remarcă des prin structurile substantiv+adjectiv sau verb+adverb.    

╔════════♡

Succes!

╚════════♡

Anexe:
Alte întrebări interesante