Limba română, întrebare adresată de elya373, 9 ani în urmă

explicati si scrieti 5 proverbe despre omenie

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adresaana
1

Răspuns:

Omenia și bunătatea întrec orice frumusețe.

Acest proverb ne arată că omenia și bunătatea sunt mult mai apreciate în comunitate decât frumusețea. Frumusețea e trecătoare și nu are nici o utilitate pentru cei din jurul tău, pe când omenia este o trăsătură de caracter care te însoțește toată viața și care te îndeamnă la nenumărate fapte bune, aducându-ți și un excelent renume în comunitate.

Omenia ține mai mult decât minciuna.

Acest proverb ne arată că omenia nu se teme de trecerea timpului, omul de omenie nu se teme că faptele lui i-ar putea aduce vreodată rușinea sau disprețul comunității, ci dimpotrivă, faptele de omenie îi întăresc bunul renume. Spre deosebire de minciună, care este repede descoperită și omul mincinos este acoperit de rușine.

Omenia-i mai scumpă ca avuția.

Acest proverb ne spune că trebuie să ținem mai mult la omenie decât la avuție. Să nu renunțăm la a fi oameni de oamenie în favoarea unor avantaje materiale.

Cu potlogăria se pierde omenia.

Acest proverb ne arată cât de ușor se pierde bunul renume construit prin faptele de omenie dacă săvârșim „potlogării”, adică fapte rușinoase, furtișaguri etc. De asemenea, răutățile făcute ne influențează și caracterul, înrâindu-l din ce în ce mai mult, și astfel ne pierdem „omenia”, caracterul bun, milos.

Omenia de ți-ai mâncat, pustiei te-ai lăsat.

Proverbul ne arată că omul care renunță la caracterul lui bun își pierde și prietenii, viața lor devenind prin urmare singuratică, pustie.

Explicație:

Alte întrebări interesante