Limba română, întrebare adresată de deni2, 9 ani în urmă

Explicati titlu "creion" de Tudor Arghezi.


Denisa134: Vrei sa scrii si poezia, te rog...trebuie sa ma raportez la ea
deni2: In gradina-n care scriu,
deni2: In gradina-n care scriu, Cerne aur argintiu O tipsie ca de jar Spanzurata- ntr-un artar. Florile trezite mi-s. Aripile si-au deschis, Si desprinse din razuare, Stoluri lungi incep sa zboare.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Denisa134
4
Titlul textului isi gaseste locul in ansamblul operei. El are o capacitate generativa actionand asemenea unei metafosre ce produce doua sensuri:  pe de o parte sensul denotativ("creion"-subst com, simplu, gen neutru, nr sg; creion=ustensila pentru scris sau colorat, constituit dintr-o mina neagra sau de alta culoare) si pe de alta parte sensul conotativ(cu ajutorul unui creion, un poet, scriitor isi poate exprima sentimentele de bucurie, fericire, ttristete, melancolie etc)
Titlul enunta de la inceput si tema ( aici, tema care o consideri tu), si deasemena el functioneaza asemenea unei oglinzi pe care o purtam cu noi dea lungul textului pentru a rezolva doua enigme: ce ne ofera opera literara la care ne referim( spui sentimentele care ti le-a produs) si care este mesajul pe care cititorul l-a inteles

Denisa134: denotativ= sensul propriu al cuvantului
Denisa134: conotativ= sensul figurat
Denisa134: daca nu intelegi ceva ma intrebi
Alte întrebări interesante