Limba română, întrebare adresată de mikiiva, 9 ani în urmă

Explicati titlul poeziei Spune-mi ceva

Spune-mi ceva, după vorbele-acele
Tânjesc de-o vecie. Oricare din ele,
Dulce-nfioară inima mea.
Spune-mi ceva...

Spune-mi ceva. Nimeni n-aude, nu ştie,
Straniu, vorbele tale leagănă-adie.
Ca şi o floare, vorbele tale m-ar mângâia.
Spune-mi ceva...

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexandramarinescu
0
In opinia mea , titlul este un element paratextual , un liant intre opera si cititori ce ii pregateste pe acestia pt universul de semnificatii .
Poezia citata poarta numele de " spune-mi ceva " deoarece , fiind o opera lirica sunt transmise in mod direct ganduri ,idei si sentimente de speranta a regasirii persoanei dragi , a revederii acesteia .
In alta ordine de idei , titlul este sustinut la nivel expresiv si de semnificatii de fiecare strofa in parte , expresivitatea si muzicalitatea acestora fiind redata de o gama variata de figuri de stil : comparatie " vorbele tale ca si o floare " care arata blandetea spuselor fiintei dragi .
La o analiza mai in profunzime a textului putem constata trimiterea la ipostaza dominanta a poeziei : cea a indeagostitului care asteapta un semn de la iubita , un gest de reapreindere a fiorului de dragoste dintre cei doi .
In concluzie , titlul este o oglinda purtata de-a lungul textului ce decodifica semnificatiile contextuale
Răspuns de laura077
0
Titlul poeziei reprezinta o prima marca a eului liric, fiind alcatuit din verbul la persoana a doua, singular "spune" ce face referire la instanta referentiala și pronumele personal de persoana I, singural "mi" ce evidentiaza prezenta vocii care isi expune trairile sub forma lirica. Alaturi de cuvantul "ceva" formeaza laitmotivului poemului "spune-mi ceva", ce se repeta pe tot parcursul operei, de doua ori in fiecare catren, in incipitul și finalul lor, dand muzicalitate versurilor. Titlul poeziei sugereaza natura creatiei lirice, una cu caracter confesiv, incat eul liric isi exprima dorintele in fata unei alte masti, cel mai probabil cea a iubitei, desprinzandu-se astfel și tema centrala: cea a iubirii.
Alte întrebări interesante