Biologie, întrebare adresată de denisamichiu4919, 8 ani în urmă

Explicați transmiterea sinaptică.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de claudia5841
0

Răspuns:

Sinapsa reprezinta conexiunea functionala intre un neuron si o celula. In SNC a doua celula este tot un neuron, iar in SNP poate fi o celula efectoare, receptoare sau secretorie. Transmiterea printr o sinapsa chimica se face intotdeuna intr un singur sens. Sinapsele si impart in sinapse chimice si electrice, dupa modul de transmitere, cele chimice se impart la randul lor in neuro- neuronale care se impart in axoaxonice, axosomatice, axodendritice, si in neuro-efectoare care se imparte in neuro-musculare/placa motorie/ jonctiune musculara , iar sinapsele electrice se clasifica in neuro-neuronale( dendro-dendritice) si receptoare( dendrite cu Receptori). O sinapsa chimica este alcatuita din prelungire presinaptica care contine peste 60 mediatori chimici, dintre care cel mai raspandit este acetilcolina, dintr o fanta sinaptica si o celula postsinaptica care prezinta receptori pt mediatorii chimici. Datorita impulsului nervos, mediatorii ch sunt eliberati in fanta sinaptica, iar in urma interactiunii cu receptorii din membrana se produce depolarizarea( deschiderea canalelor de Na)numita potential local, de sinapsa si care prin sumatie fie spatiala fie temporala cand atinge un nivel critic devine potential de actiune postsinaptic. Pot local dispare pt ca exista enzime care neutralizeaza mediatorii chimici, iar sinapsa devine in repaus.

Sumatia spatiala este atunci cand pentru a deschide in acelasi timp mai multe canale de Na mai multi butoni/ terminatii presinaptice isi elibereaza mediatorii chimici(2 butoni)

Sumatia temporala este atunci cand intr un interval de timp butonii isi elibereaza mediatorii pentru a deschide canale de Na+Se genereaza prin sumatie un pot de actiune postsinaptic si are loc propagarea imp de a lungul fibrei nervoase

Alte întrebări interesante