Limba română, întrebare adresată de Gică2002, 8 ani în urmă

Explicati urmatoarele expresiile(formule si clisee internationale):arta pentru arta, marul discordiei, razboiul rece, nod(ul) gordian.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de PaulaValentina
9
Arta pentru arta- Artă pentru artă sau l'arte pour l'arte cum spun francezii, se referă la faptul că arta este modul în care artiștii se pot exprima liber, dând frâu liber imaginație și propriilor convingeri (a nu se confunda cu expresia de amorul artei- care înseamnă că faci ceva pentru că nu ai încotro)
Mărul discordiei - Marul discordiei"a fost initial o legenda.Hera, Atena si Afrodita s'au luptat pentru "marul discordiei" care avea semnificatia"cele mai frumoase". Cele 3 l'au ales pe Paris ca "arbitru". Fiecare a incercat sa il mituiasca cu cate ceva, dar Afrodita i'a promis'o pe Elena (cea mai frumoasa muritoare), astfel castigand "marul".
In prezent semnficatia este de zazanie. Un exemplu ar fi o a3a persoana care se baga intre 2 persoane si ii pune unu contra celuilalt.
Războiul rece - Se vrea un antonim vizavi de războiul clasic,adică cel fierbinte,cel în care se luptă cu muniție de război cel în care sunt răniți, morți.
Războiul rece este asociat cu cortina de fier ( termenul îi aparține lui Churchil).
Războiul rece este mai degrabă unul al spionajului ,este unul economic,politic.
Nodul Gordian -’Nodul Gordian’’ este expresia utilizată pentru a descrie o problemă extrem de complicată, care, aparent, nu are soluţie.





Gică2002: Multumesc
Alte întrebări interesante