Chimie, întrebare adresată de Appendix, 8 ani în urmă

Explicaţi vă rog de ce zincul are nr. grupei 12

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MariaE15
0

Răspuns: În primul rând, voi corecta numărul grupei, din care face parte zincul (Zn), care este II B, sau 2b.

Unele răspunsuri, pentru argumentarea existenței Zn în grupa II b (2b) a sistemului periodic:

1) Conform literaturii de specialitate, Mendeleev a introdus prin anii 1869-1871 un tabel în care cele aproximativ 63 elementele chimice cunoscute, la acel timp, au fost așezate în ordinea crescătoare a masei lor atomice. Cercetările și descoperirile de mai târziu, au introdus așezarea elementelor chimice în ordinea crescătoare a numărului lor atomic. Au apărut în tabel rânduri de elemente, în care elementele chimice cu proprietăți asemănătoare s-au potrivit unele sub altele. Sunt și unele nepotriviri, privind valoarea masei atomice, dar sunt nesemnificative, fiindcă unele elemente sunt amestecuri de izotopi.

2)În sistemul periodic, coloanele se numesc grupe și sunt împărțite, după ocuparea cu electroni a orbitalilor: a) principale I a și II a la care se ocupă cu electroni orbitalul s (max s²) și IIIa-VIIIa, la care se ocupă cu electroni orbitalul p(max p⁶); b)grupe secundare,VIIIb-I b-IIb, care sunt: b1) tranziționale d, la care se ocupă cu electroni orbitalul d(max d¹⁰); b2) tranziționale f, la care se ocupă cu electroni orbitalul f(max f¹⁴)-grupa lantan și actiniu.

3) Elementele tranziționale formează grupele: IIIb-Xb și Ib, II b. Numele de tranzițional, vine de la tranziția, trecerea de la caracterul puternic metalic al metalelor alcaline și alcalino-pământoase Ia,  II a) la caracterul nemetalic al elementelor din grupele principale (de la III a (cu semimetale) spre VIIa, VIII a).

4) Zn face parte din grupa II b, configurația lui electronică este: (Ar)3d¹⁰ 4s², pe baza existenței orbitalului d, în configurația sa electronică și proprietăți comune tranziționalelor d.

Conform definiției date elementelor tranziționale d, la Zn orbitalul d este completat cu electroni, atât în stare atomică și în combinații, deci ar trebuie exclus, din grupă, dar el are tendința de a da combinații complexe, cu diferiți liganzi organici și anorganici, proprietate ce-l introduce în grupa metalelor tranziționale. Zn , alături de Cd  au unele asemănări cu Mg.

Sper, să vă ajute.

Explicație:

Se explică prin:

-noțiuni de sistem periodic (sau tabel) : ce stă la baza construirii lui?; -ce sunt perioadele și grupele în acest tabel?; de ce unele grupe sunt principale iar altele secundare, din care fac parte elementele tranziționale și lantanidele, actinidele?

-noțiuni de înveliș electronic al elementelor;

-noțiuni despre chimia zincului.


MariaE15: -Mulțumesc!
Alte întrebări interesante