Geografie, întrebare adresată de Adi12231, 8 ani în urmă

Explicati vulcanismul activ din Europa.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexpro12345678
0

Vulcanii sunt rezultatul proceselor geodinamice ale vulcanismului, ce au loc și pe celelalte corpuri din sistemul solar, nu numai pe pământ, ca vulcanii cunoscuți pe lunile planetelor (Io - satelitul lui Jupiter sau Triton - satelit al lui Neptun) sau vulcanii stinși de pe planetele Marte și Venus. În 2014, oamenii de știință au descoperit 70 de fluxuri de lavă care s-au format pe Lună în ultimii 100 de milioane de ani.[2]

Activitatea vulcanilor poate produce catastrofe naturale semnalate în istorie, sau pot influența clima Pământului prin cantitățile mari de gaze și cenușă vulcanică produsă de vulcanii activi.

În același timp activitatea vulcanică are și efecte pozitive prin crearea unor soluri fertile, prin rocile nou formate din care rezultă materiale de construcție; de asemenea energia geotermică este tot mai folosită la încălzire, sau vulcanii sunt atracție turistică.

Un produs de asemenea important al vulcanismului sunt mineralele utile importante mineritului.

O zecime din din populația globului terestru trăiesc în zona de influență a vulcanilor activi.

Obsevatoare țin sub supraveghere permanentă acești vulcani activi, înregistrând și analizând activitatea lor, aceste date servind în prognoza activității vulcanului și alarmă în cazul unei erupții probabile.

Alte întrebări interesante