Limba română, întrebare adresată de NistorDogarDavid, 9 ani în urmă

explicații în minim 8 rânduri de ce poezia "noaptea alba" de Vasile Alecsandrii este o poezie lirică

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Sanzimaria
3
Opera lirica este creația in care autorul isi exprima in mod direct, sentimentele, ideile, apelând la un limbaj artistic. Poezia ,,Noapte alba" este un text liric, pe tema naturii.
In opinia mea, opera ,,Noapte alba" de Vasile Alecsandri este o opera lirica deoarece respecta la toate nivelurile de forma si conținut trasaturile acestui gen literar.
Un prim argument in favoarea acestei afirmații il reprezintă subiectivitatea sporita a textului. Poezia se constituie intr-un monolog liric subiectiv, marcat de verbul la persoana a III - a din a doua strofă : El lipește ochi cu gene [...].
Un al doilea argument in favoarea acestei afirmații il reprezintă prezenta imaginilor artistice vizuale (Noaptea-i alba, luminoasă), motorii (Crăpa ouăle de corb) si al figurilor de stil, remarcandu-se personificarea (Astfel gerul e de tare că îngheață orice loc), epitetul (marea înghețată) si comparația (Alba luna sus lucește, ca o icoană de argint).
Totodată, textul poeziei este structurat in strofe si in versuri, valorificandu-se astfel muzicalitatea limbajului realizata prin elemente de prozodie, măsura fiind de 7-8 silabe, rima încrucișață si ritm trohaic.
Un ultim argument in sustinerea aceleiași afirmații il reprezintă prezenta structurii adjectiv- substantiv (alba luna) si structura substantiv- adjectiv (câmpul lung)
în concluzie, prin argumentele dezvoltare mai sus, textul ,,Noapte alba" de Vasile Alecsandri aparține genului liric / este o poezie lirica.

▶P.s : îți trimit planul compunerii ca sa te ajute cu celelalte compuneri in general.◀

Sper ca te-am ajutat :D
Anexe:

NistorDogarDavid: mulțumesc frumos ! Cred ca dacă nu ma ajutați as fi luat un 4
Sanzimaria: Cu multa placere XD
NistorDogarDavid: ☺☺☺
NistorDogarDavid: :-)
Sanzimaria: ☺☺
Alte întrebări interesante