Explorare Citeşte următorul text şi răspunde apoi la intreban. fen, dupa ce am mâncat zama de pásté de la prânz, am iesit in curte şi pentr că nu ştiam ce altceva sa fac, am inceput sa ma gandesc la cuafanu lemn, L-am ales la intamplare, LEMN, apoi am început să-i spun cu voce tare: lemn lemn lemn lemn lemn lemn lemn lemn lemn lemn lemn lemn lemn (...) jemniemniemniemniemniemniemniemniemniemniemniemniemniemn-şi-am rosnt aga, aproape un ceas, fará opnire, - mi-am dat seama că nu mai ştiu CG AG Auzeam limpede sunetele-lemniemniemniemniemniemn, dar nu mai înger legeam ce inseamné." Dan Coman, Plictisitoarea vocantó de vará o fragior p a 10 sunt cunoscute toate cuvintele din text? Dacă există vreun cuvant nequ noscut, încearcă să deduci, din text, sensul acestuia. 1" La un moment dat, povestitorul mérturiseşte că auzea limpede sunetele cuvântului pe care il pronunt dar ca nu mai que ce inseamnă. Din ce fel de sunete este alcatuit cuvântul lema? Ce sens are acest c Vant? Titi carti din care este extras fragmentul contine cuvântul vard. Cu ce sens este folosit? Precizează Te 1 * Pin ce se aseamana cuvintele a spune şi a rosti? Prin ce se deosebesc?
Răspunsuri la întrebare
După ce citim textul, "Plictisitoarea vacanță de vară a fraților Rățoi" de Dan Coman, putem răspune întrebărilor astfel:
a. Îți sunt cunoscute toate cuvintele din text? Dacă există vreun cuvânt necunoscut, încearcă să deduci, din text, sensul acestuia.
Singurul cuvânt necunoscut este "zama". Această formă provine de la cuvântul "zeamă" și este folosit în text cu sensul de fiertură de legume, supă.
b. La un moment dat, povestitorul mărturisește că auzea limpede sunetele cuvântului pe care îl pronunța, dar că nu mai știe ce înseamnă. Din ce fel de sunete este alcătuit cuvântul lemn? Ce sens are acest cuvânt?
Cuvântul "lemn" este format din consoană, vocală, consoană, consoană. Acest cuvânt are sensul de arbust, copac.
c. Titlul cărții din care este extras fragmentul conține cuvântul vară. Cu ce sens este folosit? Precizează un alt sens al acestui cuvânt.
Cuvântul "vară" este folosit în text cu sensul de anotimp și se mai poate folosi cu sensul de verișoară.
d. Prin ce se aseamănă cuvintele a spune și a rosti? Prin ce se deosebesc?
Cuvintele "a spune" și "a rosti" se aseamănă prin sensul de bază, acela de a exprima cu voce tare o părere, a expune, a istorisi. Se deosebesc prin sensurile secundare, a spune poate să însemne și a lămuri pe cineva, a explica, în timp ce a rosti poate avea sensul de a se pronunța, a da o părere autorizată.
Mai multe informații despre consoane și vocale poți citi aici: https://brainly.ro/tema/1696419
Spor la teme!
#SPJ1