Matematică, întrebare adresată de madalina094, 10 ani în urmă

Expresia : 
 \frac{4 x^{2} -4x+1}{2 x^{2} -x} . \frac{6x+3}{8 x^{2} -2}


finamihai: intre cele 2 fractii este inmultire s-au impartire
madalina094: inmultire

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de finamihai
0
obs.4x²-4x+1=(2x-1)(2x-1)
⇒ [(2x-1)(2x-1)]/[x(2x-1)]·[3(2x-1)]/[2(4x²-1)] se simplifica in prima fractie cu 2x-1⇒
(2x-1)/x·3(2x-1)/2(2x-1)(2x+1)⇒se simplifica cu 2x-1⇒
(2x-1)/x·3/2(2x+1)⇒     3(2x-1)/2x(2x+1)
conditia x≠0 si x≠  -1/2
2x-1=0  ⇒   2x=1   ⇒     x=1/2


madalina094: la sfarsitul cartii rezultatul este 3 supra 2x..
Alte întrebări interesante