Istorie, întrebare adresată de kmarmok5, 8 ani în urmă

Exprimă-ți opinia: Constituția din 1923 a favorizat o adevărată înflorire a sistemului democratic românesc interbelic? Formulează două argumente.​


albatran: nt! a favorizat patrunderea capitalului "international" , cam ca azi; la vremea respectiva a fost "progesista" si poate mai buna decat cea de azi, dar avea destule "bug"-uri bine gandite, to cam ca ce vrea sa se schimbe azi, dupa cea din 1990 a lui Antonie Irogovan, , mort prematur,ghinion!
albatran: normal NU poti pune așa ceva la raspunsș trebuie sa zici ca a fost grozava, democratica, valori europene, bla bla...ai un raspuns excelent, (political) corect , pe care ti-l recomand.. dar n-a fost; am fost Colonie atunci, cum suntem si azi !! ramane intre noi...ghinion!
albatran: Antonie Iorgovan, parintele Constitutiei 2003 , pardon...a vorbit ce nu trebuie...coincidenta a facut "Doamne feresdte" si a decedat, cam ca Gheorghiu Dej, PCR, care a scos rusii afara din tara

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Voden
10

Bună!

  (✿◡‿◡)

   Exprimă-ți opinia: Constituția din 1923 a favorizat o adevărată înflorire a sistemului democratic românesc interbelic. Formulează două argumente.

   În România, în perioada interbelică, a funcționat un regim democratic. În anul 1923 a fost adoptată o Constituție în perioada domniei regelui Ferdinand. Aceasta prevedea principii democratice: respectarea drepturilor și libertăților cetățenești și separarea puterilor în stat.

   În primul rând, cetățenii aveau libertate individuală, libertate de exprimare, dreptul la proprietate, libertate de întrunire, dreptul la educație, indiferent de avere, sex, credință.

   În al doilea rând, în ceea ce privește separarea puterilor în stat, acestea erau deținute de persoane și instituții diferite. Puterea legislativă era deținută de un Parlament bicameral alcătuit din Adunarea Deputaților și Senat. Parlamentarii adoptau legile, votau bugetul și aveau drept de interpelare. Puterea executivă era deținută de monarh și de guvern iar puterea judecătorească era deținută de instanțele judecătorești.

     Ca urmare, prin Constituție s-a consolidat regimul democratic.


albatran: "dreptul la proprietate, libertate de întrunire, dreptul la educație, indiferent de avere, sex, credință."...esentiala treaba cu proprietatea si credinta..a bon entendeur!!
Alte întrebări interesante