Limba română, întrebare adresată de elenaqoq, 8 ani în urmă

Exprima-ti opinia cu privire la mesajul poeziei "Izvorul nopții" de Lucian Blaga

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MrSarcasm
10

            Mesajul unui text se contureaza odata cu lectura textului. Maiestria artistica a autorului se completeaza prin semnificatiile oferite de catre cititor textului.

            In opinia mea, textul "Izvorul noptii" de Lucian Blaga este construit in jurul temei dragostei, transmitand sentimente de iubire si admiratie fata de ochii iubitei, comparati cu un mister al universului.

             In primul rand, acest mesaj ia forma unei strofe, ritmul lipsind, masura 3-12 silabe si rima alba, toate acestea transmitand emotia continua a poeziei. La transmiterea mesajului participa si eul liric, care se tradeaza prin marcile sale lexico-gramaticale consacrate precum formele pronominale la persoana I ("mea") si la a II-a ("ta","tai","ti","iti"), forme verbale la persoana I ("stau","imi pare")

              In al doilea rand, in construirea mesajului se regasesc numeroase procedee artistice ce reflecta geniul poetic. Astfel, acestea construiesc cu desavarsire un fabulos portret al iubitei cu ajutorul epitetelor "ochi-asa de negri" ; "ochii tai, adancii" si metaforele "izvorul noptii" ; "o mare de intuneric" sugereaza frumusetea si misterul ochilor ei. Enumeratia " peste vai si peste sesuri" arata complexitatea si fragilitatea instantei iubite, sugerand ideea ca poetul regaseste toate cadrele naturii in delicatetea ochilor ei. Un element deosebit de important este si titlul, unul analitic, prim contact cu cititorul, oferind sugestiv tema textului. Acesta este format din substantivul "izvorul" si din adjectivul "noptii" ce constituie o metafora unde izvorul simbolizeaza puritatea, accentuand sentimentul de iubire impreuna cu adjectivul "noapte", capatand proportii cosmice si amplificand atmosfera romantica creata.

               In concluzie, poezia exprima delicate sentimente de dragoste si admiratie fata de portretul instatei iubite, aceasta fiind plina de profunzime si mister.

Alte întrebări interesante