exprimă-ti opinia cu privire la mesajul textului "Numai noaptea" de Radu Stanca
Răspunsuri la întrebare
Mesajul unui text se contureaza odata cu lectura textului. Maiestria artistica a autorului se completeaza prin semnificatiile oferite de catre cititor textului.
In opinia mea, opera literara "Numai noaptea" este o creatie de mare sensibilitate si profunzime artistica, ce sustine ideea ca omul si natura se pot regasi intr-o armonie perfecta prin iubire.
In primul rand, principalele teme sunt natura, timpul si iubirea, transmitand sentimente de melancolie. Acest mesaj ia forma a cinci strofe, rima incrutisata, ritm trohaic, masura de 9-10 silabe, transmitand acestea emotia continua a poeziei. La transmiterea mesajului participa si eul liric care se tradeaza prin marcile lexico-gramaticale consacrate precum forme pronominale la persoana I "ma" , "mie", la persoana a II-a "tai" , "te", forme verbale la persoana I "stau", "locuiesc" si la persoana a II-a "te iubesti", "vino","te apropii" si exclamatia retorica " Vino, cand primesc!" contureaza intensitatea dimensiunii interioare a eului liric. Principalul mod de expunere este monologul liric adresat, eul liric raportandu-se permanent la instanta lui mult iubita.
In al doilea rand, la conturarea mesajului se regasesc numeroase procedee artistice ce intrugesc maiestria artistica si reflecta geniul poetic. De exemplu, metafora "sarutarea noptii pe obraz" accentueaza admiratia poetului pentru iubirea lui, acesta comparand-o cu frumusetea si misterul noptii. Epitetul "perdea de plumb" este preferat pentru conotatiile sale coloristice si tactile, prin greutate sugereaza apasarea sufleteasca si sfasaietoare, iar prin culoare monotonie, iar prin sonoritate o cadere grea, grava. Metafora "negurile de pe lac" accentueaza dimensiunea exterioara a cadrului proiectat, acesta capatand proportii cosmice prin reflectarea cerului in lac, reliefand astfel o atmosfera feerica. Compozitia romantica se realizeaza prin alternarea celor doua planuri sugerand confruntarea a doua moduri de existenta si ipostaze ale cunoasterii: lumea rece a cunoasterii si lumea iubirii ideale, asociandu-se doua ipostaze umane(el si ea). Aceste probleme se amplifica prin meditarea eului liric asupra trecerii ireversibile a timpului si prin comuniunea cu natura. Entitate vesnica, cadrul exteriror ofera posibilitatea omului de a-si depasi efemerul prin coeziunea interna durabila cu aceasta. Ultima secventa poetica reprezinta trezirea vocii lirice la realitate, in care barbatul mediteaza asupra acestei iubiri, proiectand-o in amintire si ideal.
In concluzie, opera "Numai noaptea" creeaza o idila de maxima incarcatura afectiva in care personajul feminin este aflat in consonanta cu natura personificata, iar el este contemplativ, sugerandu-se aromnia ce poate exista intre indragostit si natura.