Limba română, întrebare adresată de Al3x998, 8 ani în urmă

Exprima-ti opinia despre urmatorul comentariu al personajului-narator: Eram atat de infatuat de siguranta dragostei Maitreyiei.

Romanul Maitreyi

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de QueenBajdeche
8

Răspuns:

Mircea Eliade avea 23 de ani când a trăit, la Calcutta, sfâşietoarea poveste de dragoste care a dat naştere romanului Maitreyi. În spatele celui mai exotic roman de dragoste din literatura română stă iubirea imposibilă pe care scriitorul a trăit-o cu indianca Maitreyi Devi, care avea doar 16 ani. Iubirea lui a fost transpusă în ”Maitreyi” în 1933. Iubirea ei a fost imortalizată, după 42 de ani, în cartea „Dragostea nu moare”.

Cel mai exotic roman de dragoste din literatura română ascunde în spate o poveste de dragoste la fel de tulburătoare ca cea a personajelor Allan şi Maitreyi. Mircea Eliade, la 23 de ani, şi tânăra indiancă Maitrey, la 16 ani, au fost în realitate personajele reale ale tulburătoarei poveşti de iubire imposibilă care a impresionat, pe hârtie, zeci de generaţii.

La 21 de ani, pe vremea când se afla la Roma pentru a-şi pregăti teza de licenţă, Mircea Eliade descoperă ” Istoria Filosofiei Indiene”, opera celebrului profesor Dasgupta. Tânărul scriitor a avut pe loc revelaţia unei alte spiritualităţi şi a decis să plece în India. Îi scrie filosofului Dasgupta şi, la intervenţia acestuia, primeşte o bursă de studii de la maharajahul Manindra Chandra Nandy de Kassimbazar. La 20 noiembrie 1928, Eliade pleacă spre India şi ajunge la Calcutta în decembrie, după ce vizitează Egiptul şi Ceylonul. Ajuns la destinaţie începe să studieze sanscrita. S-a instalat într-o pensiune anglo-indiană, locul în care va scrie ”Isabel şi apele diavolului”.

Prima întâlnire cu Maitreyi

Pe marele filosof indian Surendranath Dasgupta, Eliade îl întâlneşte la Bibliotecva Imperială. Alături de el studiază intens gramatica sanscrită şi filosofia hindusă. În ianuarie 1930, profesorul Dasgupta i-a propus lui Eliade, studentul său preferat, să se mute în casa sa. Aici tânărul Mircea o întâlneşte pentru prima dată pe Maitreyi, fiica de 16 ani a profesorului Dasgupta. Prima întâlnire a celor doi nu a anunţat nimic din povestea de dragoste tulburătoare ce va urma. Eliade nu este atras fizic de tânăra pe care chiar o considera urâtă.

„Mi se părea urâtă - cu ochii ei prea mari şi prea negri, cu buzele cărnoase şi răsfrânte, cu sânii puternici, de fecioară bengaleză crescută prea plin, ca un fruct trecut în copt. Când i-am fost prezentat şi şi-a adus palmele la frunte, să mă salute, i-am văzut deodată braţul întreg gol şi m-a lovit culoarea pielii: mată, brună, de un brun nemaiîntâlnit până atunci, s-ar fi spus de lut şi de ceară”, avea să scrie Eliade în „Maitreyi” despre prima întâlnire cu tânăra de 16 ani.

”Mă ispitea mai mult faptul ei”

Între scriitor şi copila indiancă nu a fost dragoste la prima vedere. ” Aş vrea să mărturisesc de la început şi răspicat că niciodată nu m-am gândit la dragoste în cele dintâi luni petrecute în tovărăşia Maitreyiei. Mă ispitea mai mult faptul ei, ceea ce era sigilat şi fascinant în viaţa ei”, mărturisea scriitorul în roman.

Au ajuns să petreacă mult timp împreună în casa filosofului Dasgupta şi, în ciuda diferenţelor culturale, s-au amorezat. Pentru a putea comunica cu tânără pe ascuns, în scrisori, Eliade o învăţat-o pe Maitreyi franceză. Ea i-a desluşit tainele limbii bengaleze. „Cu tot ce putea separa o sensibilitate şi o cultură indiană de una occidentală, cu toate neîndemânările sau îndrăznelile noastre, dragostea a crescut şi s-a împlinit aşa cum îi era destinul”,descrie Eliade în Memorii. Tânărul scriitor a ajuns să vadă în Maitreyi miracolul femeii indiene, aşa cum o va descrie pe fiica filosofului în romanul de dragoste din 1933:

„Maitreyi e neînchipuit de senzuală, deşi pură ca o sfântă. De fapt, acesta e miracolul femeii indiene: o fecioară care ajunge amanta perfectă în cea dintâi noapte”.

Sper ca te-am ajutat!

Alte întrebări interesante