Limba română, întrebare adresată de raluca73032, 7 ani în urmă

Exprimarea opiniei despre mesajul unui text Redactează o compunere de 15-25 rânduri, în care să-ți prezinți opinia despre mesajul fragmentului citat mai jos. În compunerea ta, trebuie: să formulezi o opinie despre mesajul fragmentului dat; să susții opinia formulată prin două argumente potrivite, valorificând textul dat; să ai un conţinut adecvat cerinţei; să respecţi limitele de spațiu indicate. Profesorul ne dăduse să facem o compunere cu subiectul ,, Primăvara".(...) N-aveam poftă să-mi văd de lecții, cum n-aş fi avut chef să-mi toarne cineva o aleată cu apă rece în cap. Am lăsat compunerea cu ,,primăvara", ca de obicei, pe seama tatii, care, din fe- cire, nu era acasă, ca să mă piseze să-mi fac lecțiile la celelalte materii. Era 3, după prânz; spusese că se-ntoarce pe la 7 seara. Pân-atunci, a mea era mea...
și lumea aceasta se marginea la cateva străzi din jurul casei. Dar iata ca se face 8 si tata nu mai vine!...(...) Imi iau inima în dinți și ma hotarasc sa fac singur compunerea. Am scris despre Primavara" ce m-am priceput şi cum am crezut eu ca e bine şi mai frumos. Când am terminat de transcris pe curat, a sosit şi tata, Era 10! -Am avut lectii multe... şi aci îmi îngroșai glasul cu imputare-după alu ne-a mai dat și o compunere la Română! Päi, da să ți-o fac... Despre ce? Despre Primavară, dar nu mai e nevoie să mi-o faci, Dac-am văzut că atâta, am făcut-o eu singur! Foarte frumos din partea ta spuse tata ironic şi convins că am facut o compunere ca vai de lume, la s-o citese și eu! Poftim! şi fi intind caietul cu sfială. El incepe să citească, işi strânge buzele şi-şi ridică sprâncenele cu mirare. Din ce carte al luat-o? Din nicio carte Am facut-o eu, din capul meu! Hai, hal, ştii că nu-mi place să minti! Spune de unde al copiat-o? De nicaieri, tată, zău aşa, dacă-ți spun... Eu am facut-o! Tu, singur? Eu, singur! Şi mamá ta nu s a amestecat deloc, deloc? Dacă fi spun c-am facut o eu La urma urmei, ce mare lucru e, de nu-ți vine sa crezi? Uiti că la teză am luat 10? A păi, dacă ai facut o tu bravo, fläcâule, mă bucur de două ori întâi cà stare să faci compuneri bune şi al doilea că am scapat de corvoada de a ti le ma eu. Imi inchipul că eşti convins că de aci încolo nu mă mai amestec in temele tale la Romana (Grigore Băjenaru, Cișmigiu)


Va rog mult, e urgent!!! Dau coroanaaa!!!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Rayzen
1

Mesajul fragmentului citat reprezintă importanța de a învăța să faci lucrurile singur și să te autodepășești. În acest fragment, personajul principal refuză să își facă tema de Primăvară, așteptând ca tatăl să o facă în locul său. Însă, când tatăl nu se întoarce acasă la timp, personajul își dă seama că va trebui să își facă tema singur. După ce reușește să o facă, tatăl îl felicită pentru reușita sa.

În opinia mea, mesajul acestui fragment este că este important să înveți să te descurci singur și să îți depășești limitele. Acest lucru te poate ajuta să te dezvolți ca persoană și să devii mai independent. Unul dintre argumentele mele este că, atunci când reușești să faci ceva singur, te simți mândru de tine și îți câștigi încrederea în propriile tale abilități. Un alt argument este că, atunci când îți depășești limitele, poți descoperi lucruri noi despre tine însuți și poți învăța să faci față diferitelor situații dificile care apar în viață.

În concluzie, cred că mesajul fragmentului citat este unul important și relevant pentru viața de zi cu zi. Este important să înveți să te descurci singur și să îți depășești limitele pentru a te dezvolta ca persoană și pentru a te simți mândru de tine însuți.

Alte întrebări interesante