Limba română, întrebare adresată de raluca73032, 7 ani în urmă

Exprimarea opiniei despre mesajul unui text Redactează o compunere de 15-25 rânduri, în care să-ți prezinți opinia despre mesajul fragmentului citat mai jos. În compunerea ta, trebuie: să formulezi o opinie despre mesajul fragmentului dat; să susții opinia formulată prin două argumente potrivite, valorificând textul dat; să ai un conţinut adecvat cerinţei; să respecţi limitele de spațiu indicate. Profesorul ne dăduse să facem o compunere cu subiectul ,, Primăvara".(...) N-aveam poftă să-mi văd de lecții, cum n-aş fi avut chef să-mi toarne cineva o aleată cu apă rece în cap. Am lăsat compunerea cu ,,primăvara", ca de obicei, pe seama tatii, care, din fe- cire, nu era acasă, ca să mă piseze să-mi fac lecțiile la celelalte materii. Era 3, după prânz; spusese că se-ntoarce pe la 7 seara. Pân-atunci, a mea era mea...
și lumea aceasta se marginea la cateva străzi din jurul casei. Dar iata ca se face 8 si tata nu mai vine!...(...) Imi iau inima în dinți și ma hotarasc sa fac singur compunerea. Am scris despre Primavara" ce m-am priceput şi cum am crezut eu ca e bine şi mai frumos. Când am terminat de transcris pe curat, a sosit şi tata, Era 10! -Am avut lectii multe... şi aci îmi îngroșai glasul cu imputare-după alu ne-a mai dat și o compunere la Română! Päi, da să ți-o fac... Despre ce? Despre Primavară, dar nu mai e nevoie să mi-o faci, Dac-am văzut că atâta, am făcut-o eu singur! Foarte frumos din partea ta spuse tata ironic şi convins că am facut o compunere ca vai de lume, la s-o citese și eu! Poftim! şi fi intind caietul cu sfială. El incepe să citească, işi strânge buzele şi-şi ridică sprâncenele cu mirare. Din ce carte al luat-o? Din nicio carte Am facut-o eu, din capul meu! Hai, hal, ştii că nu-mi place să minti! Spune de unde al copiat-o? De nicaieri, tată, zău aşa, dacă-ți spun... Eu am facut-o! Tu, singur? Eu, singur! Şi mamá ta nu s a amestecat deloc, deloc? Dacă fi spun c-am facut o eu La urma urmei, ce mare lucru e, de nu-ți vine sa crezi? Uiti că la teză am luat 10? A păi, dacă ai facut o tu bravo, fläcâule, mă bucur de două ori întâi cà stare să faci compuneri bune şi al doilea că am scapat de corvoada de a ti le ma eu. Imi inchipul că eşti convins că de aci încolo nu mă mai amestec in temele tale la Romana (Grigore Băjenaru, Cișmigiu)


Va rog mult, e urgent!!! Dau coroanaaa!!!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de originpointsapproval
0

Răspuns:

În opinia mea, mesajul fragmentului dat este că, indiferent de situația în care te afli, poți face lucruri bune dacă îți dorești cu adevărat acest lucru. Unul dintre argumentele mele în sprijinul acestei opinii este faptul că personajul principal al fragmentului reușește să scrie o compunere bună despre "primăvara" fără ajutorul tatălui său, chiar dacă la început nu avea chef să-și facă lecțiile. Al doilea argument este că tatăl personajului este surprins și impresionat de calitatea compunerii scrise de fiul său. Acest lucru sugerează că, dacă ne implicăm și ne dedicăm, putem realiza lucruri remarcabile chiar și în condiții dificile.

Alte întrebări interesante