exprimati opinia in cel putin 30 de cuvinte despre utilitatea organizari textului dramatic in acte si scene va rog recede
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Explicație:
GENUL DRAMATIC
Genul dramatic cuprinde totalitatea operelor scrise cu scopul de a fi reprezentatea pe scena, avand ca trasaturi definitorii: divizarea in acte si scene, prezenta conflictului dramatic si a didascaliilor, precum si utilizarea dialogului ca mod principal de expunere.
Trasaturile operei dramatice
1. Are o structura specifica in acte, scene si tabloru
2. Textul dramatic este alcatuit dintr-o inlantuire de replici
3. Inaintea fiecarei replici este mentionat numele personajului
4. Indicatiile scenice=didascaliile=notatiile autorului=cuprinse intre paranteze reprezinta singura interventie directa in text a autorului, oferind detalii despre decor, gesturi, intentii, stari fizice si psihice ale personajelor
5. Actiunea este limitata in timp si spatiu
6. Conflictul dramatic consta in infruntarea unor imprejurari, pasiuni sau caractere
7. Modurile de expunere
a)dialogul
b)monologul
Plan pentru a demonstra ca o opera apartine genului dramatic
1. Definitie
2. Incadrarea fragmentului in genul dramatic
3. Structura
4. Conflictul dramatic
5. Actiune este limitata in timp si spatiu-explici si exemplifici
6. Actiunea-rezumat
7. Didascaliile-rol si exemplificare
8. Modurile de expunere si rolul lor in text
9. Concluzia
Demonstratie ca o opera literara apartine genului dramatic
Genul dramatic cuprinde totalitatea operelor scrise cu scopul de a fi reprezentatea pe scena, avnd ca trasaturi de finitorii: divizarea in acte si scene, prezenta conflictului dramatic si a didascaliilor, precum si utilizarea dialogului ca mod principal de expunere.
Fragmentul selectat din opera literara “Conul leonida fata cu reactiunea”, scrisa de I.L.Caragiale apartine acestui gen literar deoarece prezinta toaate particularitatie specific la nivel formal si de continut.
O trasatura specifica operei dramatice o constituie structura in acte I scene, fragmentul citat facand parte din actul I, scena I.
Conflictul dramatic din acest fragment este reprezentat de neintelegerea dintre doi soti, Efinita si Leonida, provocata de opiniile diferite cu privire la necesitatea republicii.
Fiind o opera dramatic, actiunea este limitata in timp si spatiu: se petrece in casa celor doi soti, iar pentru ca timpul nu este clar precizat, cid oar dedus, e durata unei discutii.