Limba română, întrebare adresată de stefygirl, 8 ani în urmă

Exprimati-va opinia cu privire la poezia "Sufletul satului" de Lucian Blaga in minim 150 de cuvinte ( aproximativ 15 randuri ).

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Maxwwel29
1

Răspuns:

Poezia "Sufletul satului" este inclusa in cel de al treilea volum de versuri al autorului, intitulat "in marea trecere" (1924).

Titlul volumului constituie definitia blagiana a vietii, pe care poetul o vede, la modul heraclitean, ca pe o curgere necon負enita in moarte; altfel spus, murim putin cate putin din clipa in care ne-am nascut.

Aceasta idee este exprimata si in dramatica invocare a lui Dumnezeu din moto-ul volumului: "Opreste trecerea. Stiu ca unde nu e moarte, nu e nici iubire, - si totusi te rog: opreste, Doamne, ceasornicul cu care ne masuri destramarea."

In totalitatea lui, volumul exprima o stare de tristete metafizica, pentru ca-poetul tulburase "corola de minuni a lumii" cu nepermise intrebari.

In consecinta, lumea si-a schimbat infatisarea (fiind redusa la "semne" sau "rune"), din cer vine "un cantec de lebada", iar poetii devin "cantaretii leprosi" ai unui cer zavorat.

Iesit de sub cupola protectoare a "corolei de minuni", cre苔torul traieste sentimentul imbatranirii ("Sunt mai batran decat tine, mama") si al tradarii sacrului.

Vindecarea de ranile launtrice ar putea-o constitui intoar苞erea in spatiul magic al "satului minunilor".

Tema poeziei o constituie nostalgia dupa toposul mitic al satului, locul in care omul isi poate regasi puritatea (ame要intata de civilizatia tehnicista).

Dupa cum se vede, poetul traieste, la modul expresionist, teroarea orasului tehnicizat, cu masini "subpamantene" si ima茆ini de cosmar.

Titlul contine sugestia unui "suflet" pe care il are satul, entitate metafizica prezenta in straturile lui arhaice si care "vine" ca un "duh" spre vremurile noastre.

Explicație:Sper ca te-am ajutat si astept coroana si multumesc!


stefygirl: mtumeesc
stefygirl: multumesc*
Maxwwel29: astept coroana si multumesc!
Maxwwel29: si coroana?
stefygirl: dureqza o zi pana sa pot sa dau coroana la un raspuns
Alte întrebări interesante